Dulciurile sănătoase pentru copii, preparate acasă, ar trebui să fie concepute cu grijă, punând accent pe ingrediente naturale și echilibrate din punct de vedere nutritiv. Este esențial ca acestea să aibă un conținut redus de zahăr, fiind îndulcite în mod natural cu fructe proaspete sau uscate, miere ori sirop de arțar. Ingredientele folosite trebuie să fie cât mai neprocesate și fără aditivi artificiali, astfel încât să oferim celor mici produse cât mai curate și benefice.
În prepararea dulciurilor, ar trebui să folosești alimente integrale, cum ar fi ovăzul, nucile și semințele, acestea fiind bogate în fibre și nutrienți esențiali. Dulciurile făcute acasă trebuie să fie hrănitoare, oferind nu doar plăcere gustativă, ci și aporturi importante de vitamine și minerale. Este important să eviți ingredientele artificiale, optând în schimb pentru coloranți naturali și arome extrase din fructe sau vanilie naturală.
Idei de dulciuri pentru copii făcute în casă
Dulciurile sănătoase făcute acasă ar trebui să fie o combinație armonioasă între gustul plăcut și aportul nutritiv, cu ingrediente de calitate.
Cupcakes vanilie
Copiii adoră cupcakes. Rețeta este foarte simplă, astfel încât poți să îi implici și pe cei mici în prepararea lor.

Ingrediente
- 110 g unt, înmuiat
- 110 g zahăr tos
- 2 ouă
- 1 linguriță de extract de vanilie
- 110 g faină cu agent de creștere încorporat
- 1-2 linguri de lapte, plus puțin în plus pentru glazură
- Pentru glazură
- 125 g un , înmuiat
- 185 g zahăr pudră
Mod de preparare cupcakes vanilie
Se preîncălzește cuptorul la 160°C. Se ung cu ulei sau unt 12 forme pentru brioșe. Untul și zahărul se bat împreună până când când amestecul devine ușor și pufos. În alt vas, se mixează ouăle și vanilia. După ce compoziția este omogenă se pune încet peste amestecul de unt și zahăr. Se amestecă până când se încorporează complet.
După aceea se pun făina și laptele și se amestecă. Aluatul va fi ușor fluid. Se pune în forme, umplându-le pe fiecare nu mai mult de jumătate. Se dau la cuptor pentru 12-15 minute, apoi se scot și se lasă să se răcească complet înainte de a le scoate din forme.
Pentru a face glazura se bate untul până devine foarte moale. Apoi se încorporează zahărul pudră și laptele. Apoi se pune compoziția într-un poș și se folosește pentru a orna brioșele. Se pornește din centru și se continuă până spre exterior pentru a rezulta o formă frumoasă.
Biscuiți cu banane
Biscuiții cu banane sunt perfecți pentru o gustare rapidă sau pentru pachețelul de la școală. Sunt moi și aromați.

Ingrediente
- 2 banane medii foarte coapte
- 500 g fulgi de ovăz
- 1½ linguriță de praf de copt
- ½ linguriță de de scorțișoară
- ¼ linguriță de sare
- 1 ou
- 1 linguriță de extract de vanilie
Mod de preparare biscuiți cu banane
Bananele se mixează până devin piure. Apoi se pun peste ele restul ingredientelor și se amestecă până se încorporează complet.
Între timp se preîncălzește cuptorul la 170°C. Se pune hârtie de copt pe o tavă. Cu ajutorul unei linguri de pune aluat în tavă, la distanță de 2 cm. Se aplatizează ușor astfel încât să fiecare biscuite să aibă 1 cm grosime. Se dă tava la cuptor și se lasă să se coacă 12-14 minute. Se scot din cuptor și se lasă să se răcească.
Prăjitură cu iaurt cu lămâie
Prăjitura cu iaurt și lămâie este răcoritoare și aromată și poate fi servită chiar și la micul-dejun sau la gustare.

Ingrediente
- 250 g iaurt simplu cu lapte integral
- 70 ml sirop de arțar
- 30 g unt nesărat moale
- 2 ouă (bătute ușor)
- 2 lingurițe de extract pur de vanilie
- 400 g făină
- 1 linguriță de praf de copt
- ½ linguriță de bicarbonat de sodiu
- ¼ linguriță de sare
- coaja rasă de la 2 lămâi
- 80 ml suc proaspăt de lămâie
Mod de preparare prăjitură cu iaurt cu lămâie
Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Se pune hârtie de copt într-o tavă de 22x12 cm.
Într-un castron mare, se amestecă iaurtul, siropul de arțar, untul, ouăle, vanilia, sucul de lămâie și coaja de lămâie. După ce compoziția s-a omogenizat se adaugă făina, praful de copt , bicarbonatul de sodiu și sarea și se amestecă până sunt și acestea încorporate. Se toarnă aluatul în tava pregătită.
Se coace timp de 30 de minute, apoi se acoperă cu hârtie de copt. Se mai coace încă 10-15 minute. După aceea, se scoate din cuptor. Se trece un cuțit pe marginea tăvii pentru ca prăjitura să se desprindă mai ușor. Se răstoarnă cu grijă pe un grătar. Se lasă să se răcească complet și apoi se taie în felii.
Plăcintă de ricotta
Plăcinta cu ricotta se face atât de simplu încât vei vrea să o prepari cât mai des. Este sățioasă, cu un echilibru perfect de dulce și acrișor.

Ingrediente
- 450 g brânză ricotta
- 3 ouă
- 80 g miere
- 1 linguriță de extract de vanilie
- coaja rasă de o portocală
- coaja rasă de o lămâie
- 1 linguriță de scorțișoară
- 1 pachet de foi de plăcintă
Mod de preparare plăcintă de ricotta
Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Se pune foaia de plăcintă într-o tavă rotundă cu diametrul de 22 cm, apăsând în partea de jos și în sus părțile laterale.
Se adăugă restul ingredientelor într-un bol și se amestecă până când se omogenizează. Se toarnă umplutura în tava de plăcintă pregătită. Se presară deasupra scorțișoară. Se coace timp de 50-60 de minute, sau până când plăcinta este întărită și aluatul este ușor auriu. Apoi se scoate și se lasă să se răcească complet. Se servește, iar ce rămâne se păstrează la frigider.