Carnea de pui este considerată o opțiune sănătoasă pentru organism, fiind o carne cu un conținut scăzut de grăsimi față de alte tipuri de carne.
În bucătăria românească, carnea de pui este un preparat esențial în alimentație, mai ales că se gătește extrem de ușor și este tolerată de majoritatea persoanelor.
Deși carnea de pui este un aliment sănătos și sigur pentru consum pentru persoanele care nu suferă de intoleranțe sau alergii alimentare în acest sens, aceasta poate deveni extrem de periculoasă atunci când nu este gătită corect.
Iată ce greșeală uriașă fac unele gospodine atunci când gătesc carnea de pui!
Se spală sau nu carnea de pui înainte de a fi gătită?
Specialiștii răspund întrebării de pe buzele tuturor gospodinelor, explicându-le că nu este bine să spele carnea crudă de pui, deoarece prin această practică riscul de intoxicații alimentare crește considerabil.
Experții transmit că prin spălare, bacteria campylobacter se răspândește cu ușurință pe suprafețele de lucru, pe haine, dar și pe ustensilele de gătit fără ca noi să realizăm acest lucru.
Bacterie afectează mii de persoane anual, aceasta reprezentând una dintre cele mai comune forme de intoxicție alimentară.
Simptomele sunt reprezentate de diaree, dureri de stomac, crampe, febră, dar și o stare generală de rău.
De cele mai multe ori, persoanele infecate au simptome pentru o perioadă de câteva zile, însă există și cazuri în care simptomele se agravează, ajungându-se chiar la probleme de sănătate pe termen lung și periculoase.
În cele mai grave cazuri, bacteria poate să ducă chiar la deces, cei mai expuși la acest risc fiind copiii de până la 5 ani și persoanele în vârstă.
„Spălatul cărnii crude de pui este o practică comună (...) Le recomandăm oamenilor să nu o mai spele și încercăm să îi facem pe aceștia să conștientizeze riscul bacteriei campylobacter (...) Campylobacter este o problemă serioasă. Aceasta poate cauza boli serioase și chiar și moartea", explică Catherine Brown, specialist în domeniu, potrivit BBC.
Pe lângă această bacterie, există și alte bacterii periculoase precum Salmonella și E.coli, care se pot răspândi la fel de ușor pe suprafețe și care pot cauza la fel de multe probleme pentru organismul uman.
Carnea de pui se gătește foarte bine la temperaturi înalte, acestea distrugând orice tip de bacterie cu care ar putea fi infectat puiul. Gătirea la temperaturi ridicate este o metodă mult mai sigură și mai eficientă în acest sens, evitând riscul de contaminare cu bacteriile atât de periculoase pentru sănătatea organismului.
Așadar, ține minte cât de important este să nu mai speli carnea de pui înainte de a o găti, fie că alegi să o fierbi, prăjești sau pune pe grătar.
Cât costă primul porumb pentru fiert apărut anul acesta. Prețul din piața Obor i-a luat prin surprindere pe bucureșteni...