Antena Căutare

Tot ce trebuie să știm despre consumul de ștevie. Beneficii și Contraindicații

Pentru că este primăvară și una dintre miracolele ei verzi este ștevia, înainte de a o introduce în consumul nostru alimentar, trebuie să ne informăm dacă putem beneficia de proprietățile acesteia, sau ne este contraindicată. Ce am aflat noi de la specialiștii în nutriție?

Ștevie

Ștevia este o plantă perenă care apare primăvara, în special în zonele de deal și de munte și este foarte apreciată și consumată după perioada de iarna, considerate ca fiind detoxifiantă.

Frunzele de ștevie sunt foarte apreciate în bucătăria tradițională preparând din ele diverse ciorbe acrișoare, mâncăruri cu carne. Chiar și sarmalele se înfășoară în frunzele de ștevie, care dau un gust deosebit, dar se folosesc și în stare crudă, la salate, sau la diverse sucuri proaspete.

Ștevia are un conținut mare de vitamine, precum vitamina C, A, E și K. Dar conține și săruri minerale precum: calciu, fier, zinc ,magneziu, potasiu și fosfor. Mai conține și proteine, fibre și oxalați.

Semințele de ștevie sunt folosite în scopuri medicinale, dar și rădăcina acesteia, care se recoltează toamna.

Articolul continuă după reclamă

Rădăcina șteviei era folosită, în tradiția populară, la vopsit lâna și diverse materiale, în diferite culori: verde, galben, albastru.

Citește și: Urzicile și importanța lor terapeutică primăvara

Beneficiile șteviei:

  • este detoxifiantă și reglează nivelul zaharului din sânge;
  • este diuretică;
  • combate obezitatea;
  • combate constipația;
  • previne și combate astenia de primăvară;
  • reduce tensiunea arterială;
  • stimulează și fortifică sistemului imunitar;
  • previne și tratează acneea, ridurile, eczemele, dermatita;
  • consumul de ștevie stimulează energia mentală și fizică;
  • sucul din rădăcina șteviei era folosit pentru cicatrizarea rănilor.

Citește și: Leurda sau usturoiul sălbatic, un excelent detoxifiant al primăverii

Consumul de ștevie are și câteva contraindicații:

Nu este recomandat mamelor care alăptează, datorită conținutului de antrachinonici, substanțe care ajung în sânge și în lapte, și care pot cauza diaree bebelușului;

Nu este recomandat celor cu afecțiuni ale căilor respiratorii, sau afecțiuni pulmonare, reumaticilor și celor cu afecțiuni articulare, celor cu pietre la ficat sau la rinichi, celor suferinzi de colon iritabili sau afecțiuni stomacale, deoarece ștevia conține oxalați. Acidul oxalic irită membrana intestinelor când este consumat și poate fi fatal în doze mari.

Rețetă de post. Spaghete integrale cu linte și sos de roșii - Rețeta lui Vlăduț...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x