Live acumObservator 16
Prime Time 20:30Animatie: Neinfricata Mulan (SUA 1998)

Trei cele mai populare rețete de castraveți murați

Este vremea murăturilor, iar castraveții acri sunt cei mai îndrăgiți, consumați alături de orice friptură și garnitură, dar și adăugați și în diverse salate aperitiv, ciorbe și tocănițe.

Castraveți murați în oțet

pixabay

Iată care sunt trei cele mai populare rețete de castraveți murați:

Rețetă de castraveți în saramură


Ingrediente:

  • 3 kg castraveți cornișon
  • 4-5 căței de usturoi
  • 1-2 fire de mărar uscat cu măciulii
  • 3-4 foi de dafin
  • rădăcină de hrean
  • boabe de piper
  • crenguțe de vișin
  • sare de murături( 1 lingură/1 litru de apă)
  • apă

Rețetă de castraveți în saramură - Preparare

Se spală bine castraveții, folosind buretele de bucătărie cu partea abrazivă, apoi se așază vertical în borcane, cât mai înghesuiți. Se toarnă apa peste ei și se calculează cantitatea, apoi se scurg.

Cantitatea de apă la fiert cu sare( 1 lingură/ 1 litru).
Se adaugă în apă foile de dafin și boabele de piper și se lasă să fiarbă 5-6 minute, amestecând pentru a se topi sarea.

Printre castraveții din borcane se strecoară cățeii de usturoi curățați și feliați rondele, crenguțe tinere de vișin, lujeri de mărar uscat cu măciulii și rădăcină de hrean curățată și tăiată rondele, sau fâșii.

Saramura se toarnă fierbinte peste castraveții din borcane, așezând sub acestea o lamă de cuțit, pentru a nu se sparge.

Se acoperă borcanele cu farfuriuțe, se lasă să se răcească, apoi se scot la soare pentru a urgenta acrirea castraveților. În 3-4 zile sunt gata de servit.

Metoda castraveților în saramură este cea mai recomandată metodă de acrit castraveții, de către nutriționiști!

Citește și: Conserve pentru iarnă. Rețetă gogoșari pentru iarnă opăriți

Rețetă de castraveți bulgărești:


Ingrediente:

  • 3 kg castraveciori cornișon
  • sare
  • zahăr
  • condimente pentru murături
  • rondele de ceapă
  • rondele de morcovi
  • căței de usturoi
  • mărar uscat(maciulii și cozi)
  • apă

Mod de preparare Rețetă de castraveți bulgărești

Se spală castraveciorii bine, ca și la metoda anterioară.

Se curăță morcovii, ceapa și usturoiul și se taie rondele.

Mărarul uscat se rupe cât să încapă în borcane, ideal ar fi să existe câte o măciulie la fiecare borcan.

Așezăm la baza borcanelor 2-3 rondele de ceapă, 2-3 de morcovi, 2-3 bucăți de usturoi și câte o măciulie de mărar după care așezăm cu grijă castraveciorii cât mai înghesuiți.

După ce i-am așezat turnăm oțet până la semnul de jos al borcanului. Fiecare borcan are niște dungi în partea de jos, până acolo punem oțet( cam 150 ml/borcan de 750 ml), apoi punem o linguriță de sare pentru murături, mai cu vârf și două linguri de zahăr.

Adăugăm câte o linguriță de condimente pentru murături, apoi completăm cu apă până la filetul borcanelor și infiletăm capacele.

Așezăm borcanele într-o oală mai largă, la baza căreia punem 1 ștergar de bucătărie și turnăm apă până la filetul borcanelor. Punem oala pe foc și o lăsăm să fiarbă la foc încet doar 5 minute după ce apa a atins punctul de fierbere. Apoi stingem focul și lăsăm borcanele în apă fiartă până se răcesc definitiv.

Citește și: Conserve pentru iarnă. Gogoșari umpluți cu salată de varză la borcan

Rețeta de castraveți țărănești


Ingrediente:

  • 3 kg castraveți de grădină
  • Pentru soluția lichidă:
  • 1 parte oțet
  • 3 părți apă
  • 1 linguriță de sare/litru de lichid
  • 1 lingură zahăr/litru de lichid
  • boabe de piper
  • boabe de mustar
  • boabe de coriandru
  • marar uscat(codite si maciulii)
  • foi de dafin
  • căței de usturoi
  • rondele de ceapă

Rețeta castraveți țărănești - Mod de preparare

Se spală bine castraveții și se pun în borcanele bine spălate, la baza cărora s-au așezat cîteva rondele de ceapă și de usturoi și 1-2 măciulii de mărar. Se toarnă apă peste ei pentru a se măsura cantitatea de lichid, apoi se varsă apa.

Se calculează și se pun într-un vas pe foc, o parte de oțet și 3 părți de apă, în care se adaugă sarea, zahărul și condimentele.

Se lasă soluția lichidă să fiarbă pentru 2-3 clocote, până se topesc zahărul și sarea.

Borcanele cu castraveți se așază într-o tavă metalică și se toarnă soluția lichidă, fierbinte, în ele. Se înfiletează rapid capacele și se învelesc în pături lăsându-le acolo până se răcesc, apoi se vor trece în cămară.

Recomandari