Antena Căutare

(P) 5 sfaturi pentru a intra în domeniul IT cu 0 experiență profesională

Fie că lucrezi într-un loc fără nicio perspectivă atractivă sau tocmai ai ieșit de pe băncile școlii și vrei s-o iei pe acest drum care pare de viitor, toate persoanele au motive diferite care le determină să facă saltul în industria IT. Și momentul e cum nu se poate mai bun. Industria se confruntă cu un deficit masiv de angajați; în plus, oferă salarii bune, beneficii atractive și o mulțime de oportunități de angajare.

imagine cu un laptop asezat pe o canapea, langa o pereche de ochelari
Descoperă ce trebuie să faci dacă vrei să te alături industriei IT, chiar dacă nu ai multă experiență | cursuri-it.ejobs.ro

Text: Mihaela Pascari

Dacă nu ai multă experiență, dar vrei să te alături acestei industrii înfloritoare, nu-ți face griji - nu ești primul. Iată 5 sfaturi pentru a face primii pași în industria IT.

1. Nu scăpa din vedere niciun job entry-level din domeniul IT!

Joburi pentru care nu se cere experienţă există. Sunt aşa numitele joburi entry-level. Însă ele nu sunt forate multe, se ocupă repede pentru că oferta este mare, şi din acelaşi motiv, deseori nu se promovează prea intens. Un job entry-level este ca un iepure care îţi sare brusc în faţă maşinii pe un drum îngust, şi în 2 secunde a dispărut deja. Dacă nu eşti atent, de abia apuci să-l vezi. Din acest motiv, este important să cauţi atent şi bine pentru a da de joburile entry-level, să le descoperi cât mai repede după publicare şi să aplici deîndată la ele. Nu e de ajuns să vizitezi un site de recrutare o dată la câteva zile. Caută zilnic, foloseşte surse multiple de informare, urmăreşte reţele sociale, spune-le tuturor cunoştinţele despre tipul de job pe care-l cauţi. Fii activ şi vigilent în vânătoarea de joburi.

2. Nu uita să-ți pui în valoare potențialul la interviu!

Evident, dacă încerci să te vinzi prin experienţă într-un domeniu în care nu ai aşa ceva, eşti într-un joc deja pierdut. Trucul este să scoţi în faţă potenţialul tău de a deveni foarte bun în domeniul respectiv. Asta se aplică la CV, la interviuri, peste tot.

Acest potenţial este dat de calități precum:

• Abilităţi naturale pentru domeniul respectiv;

• Motivaţie clară pentru domeniu;

• Abilitatea de a învăţa şi progresa rapid;

• Capacitatea de a comunica şi lucra bine într-o echipă;

• Loialitate, integritate, iniţiativă şi determinare.

Dacă demonstrezi că ai aceste calităţi, este posibil ca angajatorul să treacă peste lipsa ta de experienţă. Din păcate, foarte puţine persoane chiar demonstrează că au aceste calităţi. Doar declară că le au. Arta însă constă în a arăta că le deții cu adevărat.

3. Preocupă-te și de rețeaua ta profesională!

Mulți dintre cei care obțin cele mai bune joburi fără a avea nici un pic de experienţă în domeniu sunt aceia pe care angajatorul îi cunoștea deja şi ştia că au potenţial. Astfel, când un job interesant a devenit disponibil, angajatorul s-a gândit deja la ei şi le-a propus să aibă o discuţie pe această temă. Este greu să demonstrezi potenţial real într-un CV. Iar dacă nu-l demonstrezi acolo e puţin probabil să ajungi la interviu. Contactul personal depăşeşte însă acest obstacol. Iar cheia acestui contact personal este dezvoltarea reţelei tale profesionale. Concret, asta înseamnă să mergi la evenimente de business, să cunoşti oameni din industria care te interesează, să dai şansa potenţialilor angajatori să te cunoască chiar înainte de a avea un job disponibil. Când acel job o să apară, te vor lua în calcul pentru el.

4. Mulțumește-te pentru început și cu un job într-un domeniu conex!

Foarte multe companii recrutează pentru anumite joburi entry-level din interior. De exemplu recrutează pentru joburi de PR sau resurse umane oameni cu potenţial din departamentele de vânzări sau customer service. Și similar se întâmplă și în cazul IT-ului. Asta înseamnă că poţi să ai acces la joburile respective fără experienţă în domeniu, însă doar dacă lucrezi deja în companie, într-un alt departament.

Deci, are sens să te angajezi inițial într-un alt domeniu decât cel la care visezi dar mult mai uşor accesibil. Însă e important să te asiguri înainte că în compania respectivă chiar se pot face schimbări laterale, de la un domeniu la altul. Iar odată angajat în companie, ai nevoie să te afirmi şi să ieşi în evidenţă, altfel rişti să rămâi blocat în jobul iniţial.

5. Înscrie-te și la un curs de specializare!

HTML este adesea primul limbaj de codificare pe care îl învață oamenii, deoarece este foarte comun și relativ ușor de învățat. Alte limbaje pe care ai dori poate să le asimilezi sunt: JavaScript, C ++, Python și Ruby. Dacă vrei să obții o calificare în JavaScript sau în QA, poți urma cursurile gratuite în IT, puse la dispoziție de eJobs prin Proiectul cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

La aceste cursuri de IT se poate înscrie orice persoană care bifează următoarele puncte:

  • Are domiciliul sau reședința în orice județ din România (cu excepția județului Ilfov și Municipiului București)
  • Are o vârstă cuprinsă între 25 și 65 de ani
  • Este angajată, cu contract de muncă, PFA , Întreprindere Individuală
  • A absolvit cel puțin 8 clase

PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN 2014-2020

Axa Prioritară 6 – Educație și competențe

ID proiect: POCU/726/6/12/135988

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Contact:

SILVIU PETRESCU

[email protected]

0729.729.843

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x