Antena Căutare

Avertisment al Poliției! PERICOLUL la care se expun cei mai mulți adolescenți pe rețelele de socializare

Cei mai mulți dintre adolescenții care utilizează rețele de socializare au conturile „la liber”, nesecurizate, expunându-se pericolelor aferente şi putând deveni ţinte ale infractorilor din mediul online, au avertizat, miercuri, reprezentanţii Poliţiei Sibiu.

Cei mai mulți dintre adolescenții care utilizează rețele de socializare au conturile „la liber”, nesecurizate, expunându-se pericolelor aferente şi putând deveni ţinte ale infractorilor din mediul online, au avertizat, miercuri, reprezentanţii Poliţiei Sibiu, la un eveniment de conştientizare a riscurilor de pe Internet de către copii şi adolescenţi.

Acest eveniment a avut loc în cadrul Congresului "Cybersecurity Romania".

"Tinerii trebuie să fie preveniţi asupra utilizării corecte a Internetului, care oferă o multitudine de surprize plăcute, acces la informaţii foarte diverse, dar şi unele minusuri pe care e bine ca ei să le cunoască", a afirmat subcomisar Mihaela Huzoaica, de la Departamentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul IPJ Sibiu, în cadrul evenimentului la care au participat peste 400 de copii şi adolescenţi, de gimnaziu şi liceu, provenind de la mai multe unităţi şcolare din municipiul Sibiu.

Potrivit ofiţerului de poliţie, copiii şi adolescenţii cu conturi pe reţelele de social media ar trebui să facă o selecţie mai bună a "prietenilor" cu care intră în contact în aceste medii, fiind recomandat ca aceştia să fie oameni cunoscuţi, persoane în care să poată avea un minim de încredere, cu atât mai mult cu cât s-a observat că tinerii nu folosesc, în general, filtrele de securizare a profilului.

De asemenea, subcomisarul Mihaela Huzoaica a menţionat că foarte mulţi tineri obişnuiesc să partajeze în social media informaţii sau fotografii care ar putea fi considerate confidenţiale de către un adult, inclusiv date personale, expunându-se astfel riscului de a fi victime ale infractorilor din mediul online.

Totodată, comisarul Stanciu Christian, coordonatorul Departamentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii al IPJ Sibiu, a declarat, pentru Agerpres, că e important ca adolescenţii, dar şi părinţii şi cadrele didactice să cunoască riscurile unor jocuri de genul "Balena Albastră".

"Copiii sunt foarte curioşi din fire, iar această curiozitate se manifestă şi pe Internet, putând fi speculată în mod negativ. Acum la modă este jocul Momo, care le cere utilizatorilor să răspundă unor provocări periculoase, cum ar fi autoflagelarea. Acesta este considerat şi mai periculos decât 'Balena Albastră' pentru că le cere tinerilor să execute aceste provocări îndeosebi în locuri ascunse, în secret, nu în spaţii publice ca în cazul 'Balenei Albastre' ", a evidenţiat comisarul Stanciu Christian, care a arătat că, recent, a trebuit să se intervină în cazul a două fete de la o şcoală din Sibiu care se autoflagelau, cu tăieturi pe mâini, în urma expunerii la un astfel de joc de pe Internet.

Comisarul Stanciu Christian a subliniat că foarte mulţi tineri descarcă de pe Internet muzică sau programe de pe site-uri ilegale, încălcând prevederile legislaţiei de protecţie a drepturilor de autor, fiind necesară o informare a lor, cât şi a părinţilor, cu privire la implicaţiile penale ale acestor fapte.

"Mai toţi copiii şi adolescenţii din generaţiile actuale au acces facil la calculatoare, tablete, smartphone şi accesează Internetul. Ei se expun astfel unor pericole, ameninţări care se află în graniţele lumii virtuale, deşi nu conştientizate suficient atât de ei, cât şi de către părinţi", a afirmat Daniela Chrzanovski, director general Swiss Webacademy România, organizatorul Congresului internaţional Cybersecurity, care se desfăşoară în perioada 12-14 septembrie la Sibiu.

Şi căpitanul Patrick Ghion, şef de departament în cadrul Poliţiei din Geneva, a subliniat că în Elveţia este un subiect de interes larg de mai mulţi ani conştientizarea de către copii şi adolescenţi a riscurilor de pe Internet, el remarcând faptul că şi în România se fac eforturi consistente pentru informare şi prevenţie.

"Pentru copii este important să atragă atenţia, inclusiv în mediul online, iar acest aspect îi poate transforma în victime ale ameninţărilor de pe Internet", a subliniat şi poliţistul elveţian.

În desfăşurarea evenimentului organizat miercuri, sub înaltul patronaj al Ambasadei Elveţiei în România, cu susţinerea Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor din cadrul ONU (Geneva) şi cu sprijinul IPJ Sibiu, al Inspectoratului Şcolar Judeţean Sibiu şi al Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu, tinerii au fost angrenaţi în jocuri interactive cu privire la modul de relaţionare în modul online, ei fiind răsplătiţi şi cu premii oferite de sponsori.

În cadrul lucrărilor Congresului Cybersecurity Romania vor mai avea loc, joi şi vineri, prezentări susţinute de experţi internaţionali şi din ţara noastră, temele ediţiei din acest an a manifestării fiind protecţia datele şi comunicaţiilor informatice în sectoarele de transport aerian şi cel al infrastructurilor critice.

Preț pentru toate buzunarele? Cât costă noul iPhone... Apple lansare iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone XR. Vezi LIVE telefoanele momentului!...
Culoarea spirituală, divină și vindecătoare pentru fiecare zodie. Ce spun specialiștii
Dacă vrei să afli care este culoarea spirituală, divină și vindecătoare pentru fiecare...
Horoscopul zilei de 3 iunie 2023. Gemenii au așteptări de la viitorul lor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 3 iunie 2023 spune că nativii din zodia Gemenilor au așteptări mari de la...
Parteneri
Motivul pentru care credem în horoscop. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Catine.ro
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x