Live acumiUmor
Prime Time 20:00iUmor

Care este diferența dintre cartușele compatibile și cele originale. Ce ar trebui să folosești

Tușul pentru imprimantă este unul dintre cele mai scumpe lichide din lume, lucru pe  care îl știu foarte bine cei care folosesc des un printer. Tocmai de aceea și cartușele sunt niște produse scumpe. Există, însă, și posibilitatea să folosești la maximum imprimanta ta, dar fără să cheltuiești la fel de mult: folosind cartușe compatibile.

Tușul pentru imprimantă este unul dintre cele mai scumpe lichide din lume, lucru pe care îl știu foarte bine cei care folosesc des un printer. Tocmai de aceea și cartușele sunt niște produse scumpe. Există, însă, și posibilitatea să folosești la maximum imprimanta ta, dar fără să cheltuiești la fel de mult: folosind cartuse compatibile.

Probabil ai observat și tu diferenţa mare de preţ între cartuşele de imprimantă originale şi cele compatibile. De unde diferenţa această atât de mare şi sunt, oare, la fel de bune cartusele compatibile precum cele originale sau cele reumplute cu cerneală? La aceste întrebări încercăm să-ţi răspundem în acest articol foarte util oricărei persoane care foloseşte o imprimantă.

Care este diferenţa dintre un cartuş compatibil şi unul original?

Un cartuş original, care poartă sigla producătorului de imprimantă a fost conceput special pentru respectivul printer. Asta înseamnă că rezultatul final – o foaie imprimată cu tuşul respectiv – va avea o calitate excepţională. Totuşi, asta nu înseamnă că dacă foloseşti unul compatibil vei avea parte de un rezultat dezastruos. Nevoile tale de printare sunt cele după care ar trebui să te ghidezi când alegi tipul de cartuş utilizat. Că să îţi ușurăm căutările, îţi arătăm mai jos lista cu tot ce trebuie să ştii despre ambele tipuri de cartuşe:

Cartuşele compatibile:

 • Sunt potrivite pentru un utilizator mediu, care printează des, dar nu fotografii sau imagini complexe
 • Costul cartuselor este mai mic faţă de cele originale
 • Ar putea lasă dungi inestetice la tipărire
 • Ar putea bloca paginile în imprimantă

Cartuşele originale:

 • Sunt fabricate de acelaşi producător al imprimantei
 • Calitatea imprimării este una superioară, deci sunt alegerea cea mai bună pentru printarea fotografiilor
 • Au un preţ ridicat

De ce există o diferenţa aşa de mare de preţ?

Aşa cum scriam mai sus, cartusele originale sunt produse de aceeaşi companie care a produs şi imprimantă pe care o foloseşti. Aşadar, compania care produce printerele are nişte costuri de producţie crescute şi din cauza cercetărilor şi a dezvoltărilor pentru imprimante. Cartuşele originale sunt şi ele proiectate după perioade de cercetare, aşa că în mod automat şi preţul lor este unul mai ridicat.

De cealaltă parte, cartuşele compatibile sunt produse de terţi, care iau modelul cartuşului şi îl reproduc. Firmele care le produc nu au aceleaşi costuri deoarece nu caută soluţiile, ci le preiau şi le reproduc fidel. Bineînţeles că în cazul lor cheltuielile sunt mult mai mici, aşa că şi produsele lor sunt mai ieftine.

Sunt cartuşele compatibile potrivite pentru mine?

Profilul tău de utilizator este esenţial pentru a stabili dacă acest tip de cartuşe este potrivit pentru tine. Prima întrebare la care trebuie să răspunzi este: cât de de des foloseşti imprimanta? Dacă o foloseşti zi de zi, iar de calitatea paginilor printate depinde bunul mers al activităţii tale zilnice, este recomandat să foloseşti cartuşe originale. În mod cert, după folosirea ambelor tipuri de cartuşe îţi vei da seama care este cel mai bun pentru tine.

Dacă foloseşti imprimanta des, dar nu printezi pagini cu imagini complexe, cartuşele compatibile sunt o alegere foarte bună din toate punctele de vedere, mai ales dacă vorbim despre cheltuieli. Chiar şi în acest caz, tot este bine să ştii că este recomandată folosirea unui cartuş original o dată la câteva schimburi. Acest lucru va garanta o viaţă mai lungă imprimantei tale, deoarece se vor curată şi lubrifia capetele de printare.

Un utilizator clasic, ce printează frecvent documente spre exemplu, poate alege cu încredere cartuşele compatibile. Ele conţin şi mai multă cerneală decât cele originale, aşa că nu vor trebui înlocuite la fel de des.

Dacă foloseşti imprimanta rar, trebuie să iei în considerare uscarea tuşului. Această problemă poate apărea în cazul cartuselor compatibile, în vreme ce în cazul celor originale cerneală nu se usucă pentru că are în componență o substanţă special concepută pentru a preveni acest lucru.

Cartuşele compatibile pot fi folosite cu succes şi la o multifuncţională, iar pe piaţă există atât opţiuni pentru cartuş color cât şi pentru cartuş alb negru compatibil.

Cum influenţează calitatea cartuselor compatibile părţile imprimantelor laser

O imprimantă laser nu foloseşte clasicul tuş pentru printat, ci tonerul. Tonerul este o cerneală sub formă de pudra fină, cu o compoziţie diferită faţă de cerneală lichidă pe care o ştim cu toţii. Printre altele, tonerul conţine şi carbon, material plastic şi oxid de fier.

Praful fin care ajunge în alte componente ale imprimantei poate afecta calitatea printării şi chiar funcţionarea imprimantei, iar dacă alegi un cartuş compatibil foarte ieftin, şansele că acest praf să se scurgă în afară cartuşului sunt mai mari. Există câteva semne clare care îţi pot da de înţeles că din cartuşul imprimantei se pierde toner. Iată care sunt acestea:

 • Analizează cartuşul şi uită-te după urme de toner, dacă se pierde din el, cel mai probabil poţi vedea urmele pe suprafaţă cartuşului. Dacă ai o imprimantă cu transfer belt, verifică şi suprafaţă lui pentru a vedea dacă există depuneri de toner
 • Paginile nu mai sunt tipărite la aceeaşi calitate, apar culori şterse

Dacă ai observat aceste semne la imprimantă pe care o foloseşti, este cazul să mergi la un service pentru ca un profesionist să o cureţe. Pentru că o astfel de problemă poate să provoace defecţiuni grave imprimantei, este bine să verifici periodic dacă tonerul nu s-a scurs în afara recipientului. Mai mult decât atât, alegerea unor cartuşe compatibile de o calitate superioară va scădea şansele unor astfel de scurgeri.

Ce trebuie făcut dacă cartuşul începe să curgă?

Aşadar, scurgerile sunt, în mod clar, nedorite şi trebuie tratate imediat ce le observi. Iată ce ai de făcut în acest caz:

 • Stabileşte care este orificiul prin care are loc scurgerea şi lipeşte bandă adezivă pe el pentru a împiedica pierderile pe mai departe
 • Pune cartuşul pe şerveţele absorbante în poziţie verticală, aşa încât să se scurgă toate pierderile
 • Curată bine cartuşul şi imprimantă
 • Introdu cartuşul înapoi în imprimantă şi printează mai multe pagini pentru test

Am schimbat cartuşul şi imprimantă afişează o eroare

Folosirea unui cartuş de cerneală sau toner compatibil poate să ducă la afişarea unor erori. Toate aceste erori au însă rezolvare. Iată cu ce eroare de cartuş te poţi confruntă şi care este rezolvarea fiecăreia:

 • Eroarea – „Niciun cartuş nu este instalat”

Cel mai probabil, acest mesaj este afişat din cauza că nu ai introdus corect cartuşul în imprimantă. Mai încearcă o dată. Cheia este că atunci când fixezi cartuşul să se audă un click, ce îţi da de înţeles că el a fost bine fixat. Dacă nu auzi click-ul specific, nu l-ai fixat bine. O altă cauza a acestei erori poate fi o bandă de protecţie pe care ai uitat să o îndepărtezi. Scoate cartuşul şi verifică dacă ai scos toate sigiliile de pe el.

 • Erorile – „Cerneală sau tonerul este consumat sau gol”/ „Acest cartuş nu este original”/

Aceste erori sunt gândite de producător pentru că utilizatorul să cumpere doar cartuşe originale, aşa că le poţi ignora. Apasă unul dintre butoanele OK sau RESUME când apar. Există şi cazuri în care trebuie să aplici alţi paşi – să ţii apăsat mai lung butonul de ON/OFF sau să apeşi pe CANCEL. După schimbarea cartușelor, nu uită să printezi câteva pagini pentru calibrare.

În cazul în care nu merge niciuna dintre soluţiile de mai sus, deconectează imprimantă pentru un sfert de oră apoi încearcă încă o dată să pui noile cartuşe fără să mai ai probleme, ţinând cont de instrucţiuni. O altă idee este opţiunea de resetare cartuş, unele imprimante au şi acest buton, foarte util pentru deblocarea cartuşului.

După cum vezi, folosirea cartușelor compatibile este o variantă demnă de luat în calcul şi pe care ar trebui să o explorezi înainte să cumperi un cartuş original. Trebuie doar să ţii cont că şi aceste cartuşe pot fi de o calitate mai bună sau mai slabă şi doar informându-te bine vei face cea mai bună alegere.

Sursa foto: Shutterstock

Recomandari