- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Cu siguranță ți s-a întâmplat măcar o dată în viață să primești un virus sub forma unui mesaj neobișnuit pe Facebook sau pe Whatsapp și să descoperi ulterior faptul că era vorba despre un virus.
Totuși, specialiștii trag un semnal de alarmă și dezvăluie care sunt modalitățile și mesajele prin care hackerii încearcă să ajungă la tine.
Ce trebuie să faci dacă ai primit un mesaj ciudat pe Whatsapp și cum îți dai seama dacă e virus sau dat de un hacker
Odată cu trecerea timpului, nu doar aplicațiile și serviciile de Whatsapp sau Facebook s-au dezvoltat, ci și metodele prin care hackerii transmit un virus sau un mesaj ciudat, menit să îți facă rău. Scopul a fost mereu același: să ți se confiște contul, să capete acces la informațiile personale sau bancare sau pentru a putea practica șantajul în vederea obținerii unor sume de bani de la victime.
Specialiștii din domeniu îi avertizează pe utilizatori să fie foarte atenți la mesajele ciudate primite pe Whatsapp sau pe Facebook și să se gândească de două ori înainte de-a face ceva.
Primul și cel mai frecvent mesaj ciudat de pe Whatsapp este cel în care utilizatorului i se dă impresia că o un părinte, un copil sau o altă rudă extrem de apropiată solicită ajutor de pe un alt telefon. În mod evident, hackerii se folosesc de încărcătura emoțională și se bazează pe faptul că nu vom ezita să ajutăm persoana dragă. Mesajul spune că ruda respectivă și-a pierdut telefonul și a pierdut astfel și accesul la cont, dar totul se poate rezolva în schimbul unei sume de bani. O bătrână de 75 de ani a crezut că este contactată chiar de nepoata ei și, fără să ezite, a trimis incredibila sumă de 1.500 de lire sterline.
Un alt mesaj primit pe Whatsapp care trebuie neapărat să te pună pe gânduri că este trimis de hackeri este cel ce se referă la coduri de securitate. De obicei, victima primește un mesaj ciudat cu un cod format din șase cifre. Apoi, de pe ceea ce pare să fie contul unui prieten, ți se va solicita acest cod, cu mențiunea că au pierdut accesul la un cont și au nevoie de acest cod. Totuși, dacă dai curs acestei rugăminți, hackerii au acces la informațiile tale și își extind atacul și la alții din lista ta, arată cei de la thesun.co.uk.
Mai sunt și situațiile în care, prin intermediul unui mesaj ciudat primit pe Whatsapp, ți se promite un voucher cadou în schimbul completării unui chestionar, în care ți se vor cere foarte multe date personale.
Specialiștii ne sfătuiesc să nu dăm niciodată click sau să accesăm linkuri ciudate și să avem mereu în minte ideea că ar putea să fie vorba despre un virus sau despre un hacker.