Antena Căutare

14 februarie - Ziua Internationala a suferinzilor de boli cardiace congenitale

Valentine’s Day nu este numai sarbatoarea inimilor indragostite! In aceeasi zi, atentia lumii intregi se indreapta spre cei care sufera de maladii cardiace congenitale (adica anomalii ale cordului care sunt prezente inca de la nastere). Defectele congenitale cardiace sunt cele mai frecvente tipuri de malformatii, ele afectand 6-8 /1.000 de nou-nascuti.

In Statele Unite, de exemplu,se nasc anual 35.000 de copii cu astfel de probleme, iar in Marea Britanie, aproape 5.000. Jumatate dintre acesti copii nu au nevoie de niciun tratament, multe defecte putandu-se repara in timp. In unele cazuri, anomaliile sunt depistate chiar de la nasterea copilului, in primele luni de viata, alteori mai tarziu, in copilarie sau adolescenta.

Cateodata chiar, unii adulti au surpriza sa afle ca sufera de o astfel de afectiune. Progresele extraordinare facute in diagnosticul si tratamentul acestor maladii au facut ca rata de supravietuire pana la varsta adulta sa creasca spectaculos, la 90%, fata de 20% cat era in 1950.

Din pacate, nu cunoastem foarte multe lucruri in ceea ce priveste cauzele lor. Desigur, un rol important il au anomaliile genetice. Statistic, daca un copil are unul dintre parinti sau frati cu o astfel de malformatie, riscul sau de a prezenta o astfel de modificare se dubleaza.

Infectia cu rubeola in primul trimestru de sarcina este asociata cu mai multe tipuri de malformatii, inclusiv cele cardiace. Alti factori nocivi sunt expunerea la solventi chimici sau erbicide, ori efectul advers al unor medicamente (unele antiacneice, antibiotice, anticonvulsivante, preparate care contin litiu).

Asta nu inseamna ca gravida trebuie sa refuze terapia de care are nevoie, caci medicul poate recomanda medicamente ce se pot utiliza in siguranta pe timpul sarcinii. Anumite afectiuni cronice ale mamei pot fi, de asemenea, incriminate: diabetul zaharat, lupusul si alte maladii autoimune, fenilcetonuria. Este incriminat diabetul de tip I sau II care preexista sarcinii (nu si cel gestational), dar numai in cazul in care nu este bine controlat. Consumul de alcool in timpul sarcinii este un alt factor de risc dovedit, ca si fumatul sau drogurile.

Exista mai multe tipuri de afectiuni. Unele dintre ele se refera la anomalii valvulare (de exemplu ingustarea, lipsa de dezvoltare sau deficiente de inchidere), altele la defecte ale peretilor care separa compartimentele cordului (defecte septale atriale sau ventriculare), la probleme ale musculaturii cardiace sau activitatii electrice. In alte cazuri, exista anomalii complexe, cum ar fi tetralogia Fallot sau transpozitia marilor vase.

Principalele simptome care apar la nou-nascut sunt: cianoza (coloratia albastruie a buzelor, fetei sau patului unghial), cresterea frecventei respiratorii, respiratie dificila, hranire anevoioasa, intarziere in crestere. La copilul mai mare se poate observa dispnee (respiratie dificila) la eforturi mici, oboseala, sincope (pierderea cunostintei), infectii respiratorii repetate. Diagnosticul este pus prin examen fizic, la care se adauga diferite investigatii (EKG, ecocardiografie, cateterism cardiac, radiografie toracica). Uneori, defectele se pot depista si inainte de nastere, prin ecocardiografie fetala, care poate fi facuta din saptamanile 16-18 de sarcina. In prezent exista modalitati de corectare ale defectelor cardiace, fie prin operatie, fie prin interventii prin cateterism.

FOTO: Hepta.ro

Sursa: Jurnalul.ro

Motive pentru care nu reusesti sa slabesti... VIDEO! Piloxing-ul, un antrenament de ultima ora...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia Miercuri, 01.01.2025, 00:30
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x