Antena Căutare

5 afecțiuni fără simptome. Le poți avea ani de zile fără să știi

Unele afecțiuni pot apărea pe neașteptate, fără să ai simptome care să te facă să mergi mai devreme la medic. Iar unele dintre acestea le pot pune probleme și celor mai buni terapeuți, întrucât lipsa simptomelor le face mult mai dificil de diagnosticat.

Unele afecțiuni pot apărea pe neașteptate, fără să ai simptome care să te facă să mergi mai devreme la medic. Iar unele dintre acestea le pot pune probleme și celor mai buni terapeuți, întrucât lipsa simptomelor le face mult mai dificil de diagnosticat.

Unul dintre cele mai importante motive pentru care ar trebui să îți faci analizele în mod regulat și să mergi la controale de rutină este tocmai acesta: există boli care nu te fac să te simți rău sau ale căror simptome pot fi confundate cu o stare generală mai proastă. De aceea, multe persoane ajung să depisteze o boală gravă mult prea târziu, când aceasta s-a cronicizat sau a ajuns într-o fază avansată. Orice afecțiune este mai ușor de tratat atunci când este descoperită din timp, ne spun medicii. Iată care sunt cele mai frecvente afecțiuni „tăcute”, asimptomatice, care te pot lua prin surprindere:

Colesterolul mărit este una dintre cele mai înșelătoare afecțiuni: nu apare decât la analize, nu are simptome și se poate afla la originea unor boli mult mai grave, fiind responsabil de atacuri cerebrale, infarcturi sau ateroscleroză. Persoanele sedentare, cu o alimentație necorespunzătoare, bogată în grăsimi, fumătorii sau cei cu un istoric medical în familie al acestei afecțiuni au risc crescut de a avea colesterolul mărit. Cu siguranță știi deja că există două tipuri de colesterol: cel bun și cel rău. Dacă citești aceste articole despre colesterol, vei afla care sunt pașii de urmat pentru persoanele cu un nivel ridicat al colesterolului rău, ce poți face pentru a crește colesterolul bun, dar și cum poate fi diagnosticată la timp această afecțiune. După cum observi, aceste informații sunt utile nu numai pentru cei care suferă de această boală, dar și pentru cei care au un părinte sau un prieten cu un colesterol mărit.

Tromboza venoasă profundă reprezintă formarea unui tromb (cheag de sânge) la nivelul sistemului venos profund, după cum îi spune și numele, în special la nivelul picioarelor. Cheagul de sânge format nu dă dureri sau alte simptome specifice unei boli grave, însă se poate mișca prin artere și poate bloca fluxul de sânge de la plămâni. Astfel apare un embolism pulmonar, care poate avea consecințe fatale, dacă nu este tratat la timp. De regulă, nu există simptome care să indice formarea unui cheag de sânge, însă această afecțiune se moștenește și genetic, așa că este indicat să mergi mai des la medic, dacă ai avut astfel de cazuri în familie. Uneori, pot apărea dureri, inflamare sau o senzație de căldură în picior, simptome care pot indica apariția unui cheag de sânge.

Articolul continuă după reclamă

Cancerul pancreatic sau pulmonar sunt depistate adeseori când sunt deja în faza avansată. În primul rând, cancerul pancreatic este unul dintre cancerele cu cea mai mare rată a mortalității, întrucât simptomele apar abia în faza terminală și includ o scădere considerabilă în greutate și dureri în partea superioară a abdomenului. Transplantul de pancreas este încă o procedură chirurgicală complicată, însă dacă boala este depistată la timp, șansele de supraviețuire sunt mult mai mari. Persoanele fumătoare, obeze sau cu un istoric medical de afecțiuni ale pancreasului au risc crescut de a suferi, la un moment dat, de această boală. Pe de altă parte, cancerul pulmonar nu are simptome evidente în primele faze, întrucât plămânii „nu dor”. Cel mai mare risc îl au fumătorii, care pun tusea persistentă și respirația greoaie pe seama viciului și nu iau măsuri din timp. În multe cazuri, cancerul pulmonar este diagnosticat atunci când medicii evaluează alte afecțiuni cauzate de boală, care au simptome diferite.

Diabetul este una dintre afecțiunile ale cărei simptome pot fi confundate foarte ușor. Setea excesivă, urinarea frecventă și iritabilitatea nu sunt simptome care să îi trimită pe bolnavi de urgență la medic, așa că mulți suferă ani de zile de această afecțiune fără să știe. În ultimii ani, rata diagnosticării timpurie a diabetului s-a îmbunătățit: potrivit Asociației Americane a Diabetului, doar 24% dintre cazuri au rămas nediagnosticate, în comparație cu 50%, cât era procentul în anii '90.

Infarctul miocardic tăcut poate avea simptome care apar cu săptămâni sau chiar luni înainte de infarctul propriu-zis. Însă aceste simptome sunt atât de ușoare, nedureroase și fără disconfort major încât rareori se întâmplă să îi alerteze pe cei care suferă o astfel de afecțiune. Printre acestea se numără amețelile, respirația îngreunată sau dureri scurte în piept. Statisticile ne arată însă un lucru îngrijorător: aproximativ 25% dintre infarcturile miocardice sunt tăcute. Iar o treime dintre pacienții care suferă un infarct nu au avut dureri puternice în piept. Persoanele în vârstă sau diabeticii au risc crescut de a fi victimele unui infarct miocardic tăcut, motiv pentru care este vital să consulți în mod regulat cardiologul și să iei în mod conștiincios tratamentul recomandat de medic.

Dacă vrei să te ferești de afecțiunile cu simptome ascunse, atunci cel mai bun lucru pe care îl poți face este să nu neglijezi importanța vizitelor regulate la medic. De asemenea, ajută enorm și să fii informat în legătură cu aceste afecțiuni și să știi cât mai multe despre cum te poți feri de ele.

Sursă foto: Shutterstock/Copyright: Irina Bg

Suflatul în lumânările de pe tort, un obicei de care te vei lăsa dacă afli ce pățești! Sigur nu știai asta!... Dieta cu limonadă a lui Beyonce: după naștere, acest regim a ajutat-o să redevină la formele inițiale!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x