Antena Căutare

5 lucruri pe care le spun mainile despre sanatatea noastra

Daca mainile ar putea spune mai multe despre noi? Ce ar fi daca, uitandu-ne la palme si la cele cinci degete atasate de ele am putea descoperi semne timpurii ale unor boli periculoase de care nu stiam? Specialistii spun ca trebuie sa ne intoarcem inapoi in timp, cand doctorii se uitau in mod obisnuit la maini pentru a observa indicii despre sanatatea generala a persoanelor. Endocrinologul Kenneth Blanchard spune ca mainile ne pot oferi indicii despre circulatia sangelui, hormoni si despre modul de functionarea a tiroidei.

1. Palme rosii umflate

Pe scurt, palmele rosii ar putea insemna ca ati prins manerul maturii prea puternic, sau ati spalat prea multe rufe la mana. Dar daca palmele raman rosii pentru o perioada mai lunga de timp, atunci ar putea fi vorba despre o afectiune numita eritem palmar.

Eritemul palmar reprezinta un semn al unei boli de ficat, in special al cirozei hepatice si al ficatului gras nealcoolic. Exista insa o exceptie: cand sunteti insarcinata palmele rosii sunt normale, deoarece fluxul sanguin ridicat cauzeaza roseata la mai mult de jumatate din femeile care asteapta un copil.

De ce? Inflamarea progresiva a ficatului incepe sa afecteze functia sa, astfel ca celulele nu mai sunt capabile sa spele organul de produsele reziduale, pentru a le elimina din organism. Blanchard spune ca rezultatul il reprezinta un exces al hormonilor care circula prin organism, ceea ce determina vasele de sange din maini si picioare sa se dilate, devenind astfel vizibile prin piele.

Ce trebuie facut: Trebuie in primul rand sa mergeti la un medic pentru a identifica si alte semne ale bolii hepatice, vene proeminente la nivelul trunchiului superior si abdomen, si oboseala. Aratati medicului mainile si picioarele, si cereti un test al functiei ficatului. Cel mai des intalnit test al functiei hepatice este numararea bilirubinei si a enzimei hepatice.

2. Lungimea degetului

In mod surprinzator, lungimea degetelor va poate spune o multime de lucruri despre predispozitia la o anumita boala. De obicei, inelarul barbatilor are tendinta de a fi mai lung decat degetul aratator, in timp ce la femei este exact invers. Femeile care au un tipar „masculin", cu degetul inelar mai lung decat aratatorul, au de doua ori mai multe sanse de a suferi de artroza, potrivit unui studiu din 2008. Studiul a descoperit ca artroza genunchilor este mai des intalnita la barbatii si femeile care aveau degete inelare mai lungi, dar acest efect este mai pronuntat la femei.

Pe de alta parte, degetul aratator mai lung este asociat cu un risc mare al cancerului la san la femei si cu un risc scazut al cancerului de prostata la barbati. Un studiu realizat in anul 2010 a descoperit ca barbatii cu un aratator mai lung decat inelarul aveau cu 33% mai putine sanse de a suferi de cancer la prostata.

De ce? Oamenii de stiinta nu vorbesc despre o certitudine, insa cred ca lungimea degetelor este afectata de expunerea la cantitati variate de testosteron si estrogen in timp ce ne aflam in burtica mamei. Inelare mai lungi indica o expunere prenatala mai mare la testosteron, in timp ce degetele aratatoare mai lungi sugereaza o expunere mai mare la estrogen. Deoarece cancerul la san este alimentat de estrogen, degetele aratatoare mai lungi indica un risc mai mare la cancerul la san, iar testosteronul in cantitati mai mari este legat de incidenta ridicata a cancerului la prostata.

3. Degete umflate

Daca tocmai ati coborat din avion, ignorati degetele umflate. Degetele se pot umfla din cele mai simple motive: daca este cald afara, sunteti inainte de menstruatie, sau daca pur si simplu ati mancat sarat. Dar daca degetele sunt groase si rigide, iar inelul inca nu intra pe deget chiar daca ati consumat multe lichide si ati redus sarea din alimentatie, atunci umflarea degetelor ar putea sugera hipotiroida.

De ce? Atunci cand tiroida este subactiva, aceasta produce mai putini hormoni din cei care regleaza metabolismul si mentin functionarea organismul in mod corespunzator. Iar atunci cand metabolismul incetineste, rezultatul este de obicei cresterea in greutate si acumularea de apa.

Ce trebuie facut: Rugati doctorul sa va faca un control de rutina a tiroidei, care este un test de sange ce masoara nivelul de hormoni ce stimuleaza tiroida, sau TSH. Asigurati-va ca medicul stie despre noile linii directoare de depistare ce spun ca nivelul TSH-ului trebuie sa fie intre 0.3 si 3.0.

4. Unghii pale sau deschise la culoare, albicioase

In conditii normale, daca apasati usor pe unghii acestea devin albe, iar cand opriti aceasta presiune asupra lor acestea devin roz din nou. Daca unghiile raman albe mai mult de un minut dupa ce le apasati sau sunt deschise la culoare tot timpul, acesta poate fi un semn de anemie.

De ce? Anemia, sau deficienta de fier, produce unghii pale atunci cand nu exista suficiente celule rosii care sa circule in sange. Daca nu este corectata in timp, deficienta severa de fier poate de asemenea determina unghiile sa aiba o forma usor concava. Indiciu: daca anemia este cauza unghiilor pale, atunci pielita (fasiile subtiri de piele de la baza unghiilor) este posibil sa arate deosebit de albicioasa, decolorata.

Ce trebuie facut: Deficienta de fier poate duce la oboseala, sau, in cazuri serioase, la probleme de inima, asa ca trebuie sa mergeti la medic. Puteti incerca sa va tratati singuri anemia prin cresterea consumului de alimente bogate in fier, precum carnea rosie, spanacul si alte legume inchise la culoare, si nuci, dar probabil va fi nevoie sa luati si un supliment de fier, spune endocrinologul Blanchard. Daca fierul de obicei va provoaca probleme digestive, atunci este indicat sa luati o formula care nu va constipa, si nu uitati sa luati vitamina C in acelasi timp, deoarece ajuta la absorbtia fierului.

5. Dungi rosii mici sub unghii

Se numeste hemoragie in aschie subunghiala, deoarece aceste dungi arata ca niste aschii mici rosii sau maronii pe sub piele. Acestea sunt zone minuscule de sangerare care pot fi un sem al unei infectii a sangelui sau a inimii. Deoarece acestea se afla in directia cresterii unghiilor, seamana cu aschii care sunt blocate sub unghie.

De ce? Hemoragiile in aschie se intampla atunci cand cheaguri mici blocheaza fluxul sanguin in capilarele de sub unghii. Apar cel mai des odata cu o infectie a valvelor inimii numita endocardita bacteriana subacuta. Daca aveti doar cateva pete rosii sub unghii si nu ati fost niciodata diagnosticat cu problema cardiaca, nu va panicati: cel mai probabil acestea s-au format din cu totul alte cauze, probabil niste leziuni la maini.

Ce trebuie facut: Verificati prima data daca aveti febra. Endocardita bacteriana este de obicei acompaniata de o febra usoara. Daca nu ati facut niciodata o verificare cardiaca si sunteti ingrijorati de aceste simptome, sunati medicul si programati-va pentru un control. Doctorul va efectua o serie de teste pentru a evalua fluxul sanguin la inima.

Citeste si Financiarul
Foto:

Capsunile ajuta la prevenirea ulcerului... Afla totul despre gastrita!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x