A fost creat un gel care protejeaza de SIDA

Un gel experimental a protejat maimutele femele de a fi infectate cu virusul SIDA, dupa cum arata specialistii. Studiul publicat in PLoS ONE arata ca gelul cuprinde un medicament destinat SIDA, cat si un compus din zinc, si a protejat toate animalele testate.

gelul are in compozitie o cantitate foarte mica de medicament activ, ceea ce inseamna ca este sigur si ar putea fi ieftin.


In luna iulie a anului trecut, cercetatorii au anuntat descoperirea unui gel asemanator, care folosea medicamentul tenofovir si care a redus infectia la 39% dintre femeile testate.

Cea mai mare rata de infestare cu virusul SIDA se inregistreaza in randul femeilor din Africa, iar specialistii spera sa descopere un medicament care sa permita protejarea de boala, dar si de o sarcina nedorita.

"Numai ideea ca ar putea exista un asemenea medicament ar aduce un beneficiu femeilor din intreaga lume", a declarat Bethany Young Holt, director Coalition Advancing Multipurpose Innovations. Cu toate ca gelul testat nu contine un produs care sa previna o sarcina nedorita, totusi specialistii lucreaza la combinarea gelului cu un inel vaginal care include o substanta contraceptiva.

Ca si alte medicamente destinate HIV, si acesta blocheaza reproducerea lui. Tenofovir, medicamentul folosit in acest gel este disponibil pe piata sub forma de pastila si previne si herpesul. Al doilea ingredient important al gelului este acetatul de zinc, care previne herpesul.

Foto: cdn.wn.com

Parteneri
Sufleu de vanilie. Un delicios desert din bucătăria franțuzească
Pentru momentele de răsfăț culinar sau pentru evenimentele speciale din viața ta, îți oferim o rețetă de sufleu de vanilie, inspirată din bucătăria franțuzească. Este un desert fin și delicat, cu textură aerată și aromă plăcută de vanilie.
Catine.ro
Ultimele știri