Creată de chimistul german Felix Hoffman pentru a-i uşura tatălui său durerile provocate de artrită, aspirina este utilizată astăzi pentru a calma durerile uşoare şi ca remediu împotriva inflamaţiilor şi febrei. Aceasta este unul dintre cele mai ieftine medicamente de pe piaţă, motiv pentru care foarte mulţi români o utilizează
Controversele legate de acest medicament au fost multe, motiv pentru care cercetătorii s-au pus serios pe treabă. Conform ultimelor studii în materie, este recomandată utilizarea a unei aspirine pe zi.
US Preventive Services Task Force (for creat în 1984, care reuneşte un grup de medici-experţi în medicina preventivă proveniţi din toate specialităţile medicale – boli interne, medicina familiei, pediatrie, ştiinţe comportamentale, ginecologie, obstetrică, îngrijiri medicale) a publicat, recent, o recomandare potrivit căreia o pastilă de acid acetilsalicilic pe zi poate preveni bolile cardiovasculare şi cancerul de colon.
Astfel, persoanele cu vârste cuprinse între 50 şi 59 de ani care au un risc crescut de boli cardiovasculare pot reduce riscul de infarct miocardic, vascular şi de cancer de colon luând o aspirină pe zi.
„De la ultima noastră recomandare din 2009 ştiinţa a progresat, astfel că suntem acum în situaţia de a face o recomandare mai bună“, a declarat dr. Michael LeFevre, preşedintele acestui for, conform CNN.
Acesta a adăugat că în 2009 existau suspiciuni că bărbaţii şi femeile sunt diferiţi sub aspectul beneficiilor aduse de aspirină, însă acum aceste suspiciuni au fost eliminate.
„Noua recomandare se aplică deopotrivă ambelor genuri“, a mai spus acesta. Persoanele care au un risc crescut de sângerări gastrointestinale, ulcere sau aşte afecţiuni precum astmul nu intră în categoria celor cărora aspirina le face bine.