Antena Căutare

Adictia alimentara iti poate aduce numai probleme

Cu totii avem o dependenta mai mica sau mai mare fata de anumite alimente. Adictia sau dependenta alimentara trebuie controlata pentru a preintampina probleme grave de sanatate.



Ce este adictia alimentara?

Adictia alimentara este dependenta consumatorului fata de un aliment sau de mai multe alimente. Daca dependenta devine suparatoare si iti cauzeaza probleme de sanatate, inseamna ca trebuie sa gasesti o strategie pentru a te opri la timp din consumul alimentelor de care nu te poti lipsi.

Sfat: Nu pierde timpul. Recunoaste pentru tine insuti daca ai o dependenta si incearca sa o controlezi.

Articolul continuă după reclamă

Cauzele adictiei

De cele mai multe ori, la baza poftelor alimentare se afla o problema biologica. Stresul este considerat un factor primordial care declanseaza dorinta nestavilita de a consuma anumite alimente. Persoanele deprimate, frustrate sau care au prea multe obligatii acasa si la serviciu sunt primele pe lista dependentilor de alimente.

Atentie: Femeile au un motiv in plus care favorizeaza formarea dependentelor alimentare. Fluctuatiile hormonale din perioada de dinaintea menstruatiei cauzeaza nevoia de a manca excesiv.

Toti avem o „mica" adictie

Este imposibil ca pe parcursul vietii sa nu ne confruntam cu pofte alimentare. Drumul „adictiilor" incepe din copilarie cu pofta de „ceva bun" sau „de ceva dulce" si continua cu adolescenta cand avem pofta de un hamburger, de „un chips" sau de un suc acidulat. Adulti fiind, cu griji si probleme, ne bucuram cand avem posibilitatea de a savura o felie de tort, o inghetata sau alt meniu care in timp ne poate da dependenta.

Adictia, intre bulimie si anorexie

Persoanele care s-au obisnuit sa consume anumite alimente excesiv pot depasi stadiul unei simple dependente si sa ajunga intr-una din cele doua situatii mai grave: bulimia sau anorexia. Bulimia reprezinta consumul alimentar compulsiv, caracterizat printr-o dorinta violenta si o pofta irezistibila fata de anumite produse. La polul opus se situeaza anorexia, in cazul careia se produce o diminuare accentuata a apetitului. Intre cele doua tipuri de dependente se afla adictia alimentara pe care fiecare dintre noi o poate resimti, intr-o masura mai mica sau mai mare.

Alimente care predispun la adictie

Daca ai observat, nu iti este prea des pofta de un mar sau de o ciorba. In cele mai multe cazuri ti-e pofta de ciocolata, inghetata, prajituri, paste, cartofi prajiti, pizza, adica de acele alimente care au un gust nefiresc de bun dat de adaosurile artificiale atat de periculoase.

Sfat: Ocoleste alimentele industriale din comert. Ele pot fi cauza supraponderabilitatii, obezitatii, diabetului sau a problemelor cardiovasculare. In locul lor consuma fructe, legume si cereale.

Cum scapi de adictie?

Persoanele predispuse la adictie trebuie sa stie ca o interdictie totala a alimentelor care sunt cauza poftelor nu aduce rezultate, intrucat duce la cresterea dorintei. Poti scapa de dependenta treptat, constientizand care este problema care te-a adus la acest comportament si rarind numarul portiilor alimentelor in cauza.

Sfat: Ai nevoie de vointa si de sustinerea celor din jurul tau. Daca vei dori, vei reusi.

Citeste si Revista Felicia!
Foto: beautyblogbymstoi.com

Ce trebuie sa stii despre chistul ovarian... Recapata-ti bucuria unui trup frumos!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 21 noiembrie 2024. Corina a câștigat suma de 7500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 21 noiembrie 2024. Corina a câștigat suma de 7500 de lei Joi, 21.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x