Roşeaţa în obraji sau cuperoza este o afecţiune cronică, destul de frecvenţa, constând în eritem difuz şi permanent la nivelul feței. Primele semne ale bolii sunt căldură şi roşeaţa temporară la nivelul obrajlor care sînt declanşate de către diferiţi stimuli: expunerea la temperaturi ridicate, soare, diferenţe de temperatura rece-cald, consum de alcool etc.
Citește și: Ce este cuperoza și cum o putem trata în mod corect. Sfaturi utile pentru îngrijirea tenului
Cuperoza poate afecta orice persoană dar cel mai frecvent afectate sînt persoanele cu fototip I sau ÎI (piele deschisă la culoare care nu se bronzează uşor, par blond, ochi albaştri). Boală debutează foarte frecvent la persoanele cu vârstă cuprinsă între 30 şi 50 de ani mai frecvent fiind afectate femeile.
Tratamentul cuperozei constă în primul rând în recunoaşterea şi evitarea factorilor ce conduc la accentuarea eritemului cuperozic: expunerea prelungită la soare sau temperaturi scăzute, consumul de alcool, cafea, mâncărurile picante sau extrem de fierbinţi, saună, administrarea locală sau sistemică de corticoizi.
De cele mai multe ori cuperoza este însoţită de o bacterie de care nu se poate scapă decât cu un tratament adecvat. Produsele pentru curăţare alese la întâmplare pot duce la iritarea şi inflamarea serioasă a tenului. De aceea ingredientele care stau la baza acestor produse sunt reprezentate de plante, uleiuri, extracte din fructe, ape florale etc. Hidratarea este şi ea o parte foarte importantă de care fiecare persoană trebuie să ţină seama în cazul acestei afecţiuni stresante din punct de vedere estetic. Şi machiajul trebuie realizat cu multă grijă şi însoţit de produse care nu conţin nici un fel de parabeni. Cuperoza poate fi tratată dacă se acţionează la timp prin diferitele tratamente care au la baza numai ingrediente organice. Cele mai importante plante destinate îngrijirii tenului afectat de cuperoza sunt: ulei de jojoba, levănţică, florile de portocal, rozmarinul, muşeţelul, uleiul din arbore de ceai etc.