In 2002, o echipa de medici a comparat eficacitatea aplicarii benzii adezive cu cea a procedurii de inghetare a negilor cu nitrogenul lichid. La finalul studiului, dupa aproximativ doua luni, specialistii au observat ca banda adeziva aplicata zi de zi, in paralel cu frecarea locului afectat cu piatra ponce o data pe saptamana, a indepartat pielea afectata de tumoare. In 85% din cazuri, negii au disparut fara urma, in timp ce tratamentul cu nitrogen lichid nu a avut decat 60% sanse de remediu.
Newyorkezul Robin Blum, specialist in dermatologie, spune insa ca este discutabila metoda, deoarece substanta adeziva a benzii poate cauza iritatie pe piele, acest fenomen stimuland celulele imune ale organismului sa reactioneze si sa atace negii.
Fulgii de ovaz calmeaza eczemele, iar asta s-a demonstrat stiintific. Numerosi experti recomanda folosirea fulgilor de ovaz, mai ales sub forma de pasta, in bai caldute, care sa dureze cel putin 15 minute. Ovazul nu doar reduce inflamatia, dar are si efect de antidilatare a vaselor sangvine. Pentru cine nu stia, iaurtul ii vine de hac respiratiei rau-mirositoare.
Aparent, „iaurtul nu ar trebui sa aiba nici un fel de efect asupra bacteriilor care traiesc pe limba, deoarece el este inghitit repede, nu este tinut mult timp in gura", spune profesorul Robert Meltzer, gastroenterolog la Spitalul Lenox Hill din New York. Cu toate acestea, iaurtul are un efect covarsitor asupra unui acid care se regaseste undeva „pe traseul" dintre gura si stomac. Matthew Messina, stomatolog in Ohio, spune insa ca iaurtul nu va avea niciodata acelasi efect ca guma de mestecat.
Remediile clasice impotriva sughitului sunt numeroase. Fie iti tii respiratia, fie inghiti de cateva ori in sec, fie bei un pahar mare cu apa, fie te apleci de sale si incerci, din aceasta pozitie incomoda, sa sorbi cateva guri de ceai caldut. In 1971, Edgar Engelman a condus un studiu pentru a observa ce efect are o lingurita cu zahar asupra sughitului. A ales 14 pacienti care sughitau sase ore in sir si alte sase persoane care obisnuiau sa sughite intre cateva zile si o luna. Engelman le-a dat celor 20 cate o lingurita de zahar tos pe care sa-l inghita fara nici un lichid. In 19 dintre cazuri, sughitul a incetat imediat. Gastroenterologul Andre Dubois, autor al lucrarii „Cartea cu remedii obisnuite", scrie ca, cel mai probabil, atunci cand ajunge in cavitatea bucala, „zaharul modifica impulsurile nervoase, care, in caz de sughit, ar ac¬tiona asupra muschilor din diafragma sa se contracte brusc si convulsiv".
Scrasnitul dintilor, o afectiune declansata de stres si care in limbaj de specialitate se numeste „bruxism", poate fi tratat si cu medicamente, dar si printr-o procedura mai putin obisnuita, pe care o practica destul de multa lume: molfaitul unui creion. Expertul american Fred Sheftell, directorul unei institutii de specialitate, ofera o explicatie: „Atunci cand scrasnim dintii, punem in miscare un muschi care face legatura dintre maxilar si tample, rezultand o usoara durere de cap. Plasarea unui creion intre dinti, dar nu si muscarea lui puternica, relaxeaza muschii maxilarului, elibereaza tensiunea, si durerea de cap poate sa dispara". Atentie, nu folositi acest siretlic in caz de migrena!
Multa lume sufera de raul de miscare, care se manifesta prin greata si ameteli. Unul dintre cele mai cunoscute remedii consta in servirea, inainte de a porni la drum, a patru-cinci masline si/ sau, eventual, a unei felii de lamaie. Oamenii de stiinta spun ca maslinele, care contin taninuri, substante ce pot usca gura, sunt eficiente doar in primele momente ale starii de greata, cand glandele salivare incep sa secrete saliva in exces. Cat despre durerile usoare de gat, numerosi specialisti sunt de acord cu simpla tratare cu sare. Dr Douglas Hoffman, autorul unui site care apara dreptul pacientilor americani, se declara de acord cu faptul ca o simpla gargara cu apa calda si sare grunjoasa indeparteaza temporar durerea de gat, dar nu si cauza care a provocat-o, asa ca isi sfatuieste pe pacienti sa consulte medicul.
Citeste si Jurnalul
Foto: wellnesseveryday.wordpress.com