Antena Căutare

Afla motivul pentru care nu poti slabi!

Multe persoane supraponderale nu reusesc sa slabeasca indiferent de eforturile pe care le fac. Este posibil ca problema sa nu se gaseasca in numarul caloriilor, ci in propriile noastre celule. Un numar din ce in ce mai mare de persoane sunt rezistente la insulina. Asadar, organismul nostru nu mai foloseste in mod corect hormonul secretat de pancreas – insulina – pentru a procesa alimentele pe care le-am mancat. Rezultatul: organismul “tine cu dintii” de grasimea care este deja acolo, scrie caring.com.



Daca va luptati cu kilogramele in plus, atunci e posibil sa va aflati printre persoanele care sufera de "prediabet", un sindrom al dereglarilor legate de insulina, care in mod normal duc la aparitia diabetului daca nu faceti schimbari in viata dumneavoastra.

De ce nu poti scapa de kilogramele in plus

Atunci cand organismul se hraneste, o parte din alimentele pe care le consumam este transformata in glucoza (zaharul din sange), sursa principala de energie a corpului nostru. Pe masura ce sangele circula prin pancreas, acest organ detecteaza nivelurile ridicate de glucoza si este constient ca trebuie sa elibereze insulina, un hormon pe care il produce pentru a permite tuturor celulelor din organism sa foloseasca glucoza. Celulele au receptori de insulina care permit glucozei sa fie absorbite. Apoi, celulele fie folosesc glucoza pentru a genera energie imediat, fie o depoziteaza ca o viitoare sursa de energie.

Pentru unele persoane, acest sistem a luat-o razna. Receptorii de insulina ai celulelor au incetat sa mai recunoasca insulina, ceea ce inseamna ca celulele nu mai primesc glucoza. In schimb, glucoza se aduna in sange, iar pancreasul detecteaza nivelul ridicat al acesteia si elibereaza tot mai multa insulina. Astfel, orice cantitate de glucoza pe care celula reuseste sa o absoarba se duce direct in „depozit", sub forma de grasime.

Asadar, ce face organismul nostru? Isi stocheaza tot mai multe depozite de glucoza, ca viitoare surse de energie.


Nu putem slabi deoarece organismul nostru este setat pe "modulul de supravietuire". Confruntat cu "lovituri" constante, pancreasul continua sa elibereze insulina pentru a ajuta energia sa ajunga in celule, insa celulele coplesite spun intr-un final „Destul!" si inceteaza sa mai acorde atentie la ce se intampla in jurul lor.

Acest intreg proces se construieste incet, de-a lungul anilor. Ce il declanseaza? In mare parte, o dieta supra-aglomerata cu carbohidrati, paine, paste, pizza, produse de patiserie si alte produse procesate sau bauturi indulcite. Cu alte cuvinte dieta moderna obisnuita.

Iata cateva semne de rezistenta la insulina:

• Greutatea acumulata se localizeaza in general la burta, masurand mai mult de 100 de centimetri la un barbat sau peste 89 de centimetri la o femeie.
• Un index de masa corporala ce se icadreaza in zona de supraponderali sau obezi
• Tendinta de a avea pofta de carbohidrati
• Oboseala frecventa, in special imediat dupa ce mancati
• O gandire incetosata (deoarece glucoza este sursa de energie preferata a creierului, iar celulele cerebrale sunt „flamande").
• Nivelul de glucoza este ridicat
• O presiune a sangelui mare (135/85 sau mai mult).
Acest set de simptome este cunoscut ca si „sindrom metabolic" sau „sindromul X". Este foarte adevarat ca exista si o predispozitie genetica la unele persoane, insa rezistenta la insulina, cea care duce la aparitia diabetului de tip 2, depinde in mare parte de stilul de viata.

Ce puteti face pentru a restabili echilibrul

1. Faceti miscare. Puteti privi exercitiile fizice ca o metoda de a arde caloriile, dar in realitate scopul lor este acela de a antrena metabolismul. In timp ce ne antrenam muschii, crestem numarul de enzime care sunt in cautare de glucoza ca sursa de „combustibil", in loc sa o transforme in grasime. Incercati sa faceti exercitii moderate timp de 35-40 de minute (cum ar fi mersul pe jos) timp de 5-7 zile pe saptamana.

Bonus: Potrivit unei cercetari realizate de Institul National de Diabet si Boli de Rinichi si Digestive, persoanele cu o greutate mai mare ard mai multa energie cand fac aceleasi exercitii ca si persoanele mai slabe.

2. Incepeti sa reduceti carbohidratii. Nu trebuie sa aveti o diploma in nutritie pentru a face lucrurile mai usoare pentru celulele dumneavoastra. Primul pas este eliminarea zaharului alb, a fainii albe si a orezului alb din dieta. Acest lucru, reduce in mod automat cantitatea de carbohidrati pe care o consumati.

Desi toata lumea stie ca un grau integral 100% este mult mai bun decat cel alb, ar fi bine sa fim prudenti si aici. Varietatile moderne de grau sunt extrem de diferite de tipul pe care organismul nostru a invatat sa il proceseze. Graul pe care il mancam astazi are putine fibre si este prea usor digerabil, afectand astfel nivelul de glucoza.

Citeste si Financiarul
Foto: weight-loss-everyday.com

10 lucruri pe care nu le stiai despre corpul tau... Cum sa fii in forma si dupa 30 de ani!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x