- Finala Asia Express e miercuri, de la 20:30, pe Antena 1 și în AntenaPLAY! Drumul Zeilor ajunge la capăt cu marii câștigători
- Liga Națiunilor: România vs. Kosovo se vede vineri, 15 noiembrie, de la 21:45, pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
In realitate, Madam Spondiloza asta cu atata popularitate este "dispecera" de chinuri, de dureri si este nedorita, desi e cam greu sa eviti intalnirea cu asa cucoana.
S-a invatat lumea cu efectele nenorocite ale spondilozei, asa ca la dureri de cap, la ameteli, la senzatii de lesin, oamenii dau vina pe cucoana asta rautacioasa. Si acuzatiile care i se aduc sunt indreptatite.
UZURA CARTILAJULUI
Spondiloza cervicala preseaza cu crescaturile osoase pe manunchiurile de vase si nervi si prin urmare nu ajunge destul sange spre a iriga creierul si sunt apasate fasciculele de nervi cu consecintele de rigoare. Dar alaturi de spondiloza mai apare o neplacere, artroza, acea stricare a articulatiilor care betegeste soldul, genunchiul, glezna, cotul.
Cand s-a deteriorat prin uzura cartilajul din articulatie se freaca osul pe os cu mari dureri. Cei cu artroza la sold sau genunchi se schimonosesc de durere la fiecare pas, parca ar calca pe cioburi, parca ar avea sarma ghimpata in incheieturi. Sa vedem care sunt dedesubturile acestor boli chinuitoare, care nu omoara, dar nici nu te lasa sa traiesti confortabil.
INFORMATII DE LA SPECIALIST
Ne ofera informatii maior doctor Lucian Ciobaca, medic primar la Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central "Dr. Carol Davila".
Artroza are incidenta maxima la oamenii intre 55 si 70 de ani si reprezinta a doua cauza de invaliditate. Cartilajul se degradeaza progresiv si osul de sub cartilajul articulatiei reactioneaza dureros. Cartilajul repartizeaza uniform fortele in articulatie, amortizeaza socurile si, impreuna cu membrana sinoviala si lichidul sinovial, asigura o ungere a articulatiei.
Artroza ataca cel mai des articulatiile de mare mobilitate,unde cartilajul joaca un rol important, adica sunt afectate cu predilectie soldul, genunchiul, degetele, coloana. Pana la varsta de 55 de ani, atacati de artroza sunt in proportii egale si barbatii, si femeile.
Dupa varsta de 55 de ani, expuse sunt femeile, dar la sold mai ales barbatii. La artroza soldurilor isi spun cuvantul: varsta, sexul, mostenirea unei anume fragilitati in stofa articulatiilor, dar si obezitatea, luxatiile din nastere. Artroza este mai mult decat imbatranirea cartilajului.
Exista mai multe cauze. Degradarea cartilajului inseamna inmuierea lui: creste continutul de apa si cartilajul se subtiaza, se fisureaza. Osul de dedesubt produce ciocuri, formatiuni osoase, osteofite, se sclerozeaza osul. De regula, osul incearca sa se apere si apar ciocuri osoase, ceea ce face situatia si mai rea.
Membrana de captusire a articulatiei, sinoviala, duce si ea la umflarea articulatiei. Capsula articulatiei si ligamentele se fibrozeaza, se intaresc si se reduce mobilitatea articulatiei.
TRATAMENTUL
El vizeaza combaterea durerilor, a inflamatiei si pastrarea mobilitatii articulatiei. Alegerea medicamentelor trebuie sa nu expuna bolnavii la toxicitate, la efecte secundare, fiindca tratamentele sunt lungi. Bolnavii de artroza trebuie sa slabeasca, scaderea cu 5 kilograme imputineaza durerile la genunchi.
Trebuie folosita incaltamintea speciala si efectuate exercitiile izometrice. Medicamentele se iau cu multa apa, protejarea aparatului digestiv. Se folosesc sub forma de unguente locale si pentru infiltratii. Impotriva durerii se folosesc paracetamol, antiinflamatoare, incepand cu aspirina, indometacin.
In caz de dureri mari, se trece la antialgicele puternice. Exista si medicamente cu actiune lenta, menite sa intarzie degradarea cartilajului, hranirea lui in cure de sase-opt saptamani. Se pot face si infiltratii in articulatii cu produse pe baza de cortizon, dar nu mai numeroase de trei-patru ori pe an, caci ele favorizeaza stricarea cartilajului.
Infiltratii se fac si cu acid hialuronic. Cei cu artroze trebuie sa evite frigul si umezeala. Nu sunt uitate nici baile calde, ultrasunetele, razele infrarosii, cura in statiuni balneo-climaterice. Chirurgia isi intra in rol prin grefarea de proteze, dar si prin taierea osteofitelor. In cazul spondilozei cervicale, operatiile se fac doar cand apar suferinte neurologice, amorteli, scaderea fortei muschilor, diminuarea reflexelor si pareze, adica paralizii.
SIMPTOME
Ce simte omul atins de artroza? Mult timp nu apar simptome, dar apoi durerea este principalul simptom. Soldul doare mai mult decat mainile. Durerea se accentueaza cu efortul si se diminueaza in repaus. Unii devin un veritabil barometru, durerea creste cu frigul, cu umezeala. Se reduce mobilitatea, dimineata vreo 30 de minute este o redoare, o intepenire.
Durerea in artroza poate iradia. Spondiloza cervicala, la zona gatului da ecouri rele in umar, sold, genunchi. Artroza actioneaza printr-o triada: durere, intepenire (redoare, mobilitate dificila la mobilizare dimineata), reducerea mobilitatii.
MANA
Artroza mainii ataca de zece ori mai des femeile decat barbatii. Mai intai apar noduli la articulatiile degetelor spre pumn. Foarte des se formeaza noduli la degetul mare. Apar chisturi la articulatia degetului spre varf. Articulatia se inflameaza.
GENUNCHI
Artroza la genunchi apare dupa operatia de menisc, dupa menopauza. Semnele sunt de dureri accentuate la statul in picioare, la mers, la urcatul scarilor. Apar deformari ale genunchilor in "X" sau in paranteze.
SOLD
In artroza soldului durerile locale sunt mari, radiaza si spre genunchi. Se distruge capul femurului.
VERTEBRE
Spondiloza duce la modificari degenerative la nivelul coloanei (artroza coloanei). Cele mai atinse de spondiloza sunt vertebrele aflate la gat si la sale. Discul dintre vertebre este atins, apar ciocuri osoase (osteofite), care ocupa canalul coloanei si preseaza radacinile nervoase si vasele. In spondiloza, vertebrele aluneca unele fata de altele si, colac peste pupaza, apar si spasmele muschilor. De exemplu, la spondiloza cervicala, la gat si ceafa, se instaleaza cefaleea, adica durerile de cap, ametelile, vertijele, tulburarile de vedere.
Citeste jurnalul.ro
Cristina Rus: “Un copil mic este cel mai bun regim de slabit”... VIDEO! Tratament de ultima ora: terapia cu oxigen...