Cand mancam alimente care contin carbohidrati (prajituri, paine, cartofi, paste fainoase etc.), zaharurile ajung in sange sub forma de glucoza, pe care organismul urmeaza sa o transforme in energie.
Asadar, dupa ce mancam, glicemia creste. Ca raspuns, celulele pancreasului secreta insulina, un hormon care regleaza nivelul zaharului in sange, glucoza fiind asimilata sau "depozitatai.
Cand pancreasul functioneaza corect, glicemia este in permanenta controlata, gratie unui echilibru subtil intre insulina si alti hormoni. In caz de diabet, apar disfunctionalitati: insulina fie nu se secreta in cantitati suficiente, fie nu-si poate indeplini eficient sarcina.
Atunci, in sange circula o cantitate prea mare de glucoza, iar celulele "mor de foamei, deoarece glucoza nu ajunge la ele pentru a le hrani.
Exista doua tipuri principale de diabet: diabetul de tip 1 (insulino-dependent) si diabetul de tip 2 (non insulino-dependent).
Valorile glicemiei
La omul sanatos, glicemia oscileaza in permanenta intre 50 si 150 mg/dl sange.
* Valoarea medie a glicemiei este intre 70 si 100 mg/dl. Dimineata, pe nemancate, glicemia este mai mica de 100 mg/dl. La doua ore dupa masa, variaza intre 100 si 140 mg/dl.
* Se poate vorbi de diabet daca glicemia, masurata in repetate randuri dimineata pe nemancate, este egala sau mai mare de 126 mg/dl si cand, la doua ore dupa masa, atinge o valoare mai mare de 200 mg/dl.
*Cand glicemia depaseste 180 mg/dl, zaharul trece si in urina. Prezenta glucozei in urina (un sumar de urina va evidentia glicozuria) tradeaza ca reglarea glicemiei in organism este deficitara.
* Hipoglicemia se instaleaza cand glicemia este mai mica de 45 mg/dl.
Citeste Revista Felicia
Malformatiile congenitale sunt cauzate de tratamentele de fertilizare... Ochelarii 3 D, sursa de stafilococi...