Antena Căutare

Afla totul despre hipertensiunea arteriala la femei!

Mult timp s-a crezut ca femeile sunt protejate de hipertensiune. Dar, potrivit unui recent studiu al Kantar Health, este in crestere numarul femeilor intre 18 si 60 de ani suferinde de hipertensiune tratata zilnic.

Hipertensiunea arteriala (HTA) se caracterizeaza printr-o crestere evidenta a presiunii in artere, inclusiv in timpul in care suntem in repaus. HTA nu este o boala in sine, dar poate avea consecinte severe asupra sanatatii. Pentru a fi la adapost de aceste consecinte, nu ar trebui sa depasim 14/9 si 13/8 in cazul persoanelor suferinde de diabet. In cazul diabeticilor, HTA poate favoriza aparitia altor boli cum ar fi cele cerebrale, ale inimii, rinichilor sau arterelor.

Femeile pareau protejate de aceste probleme prin chiar hormonii lor feminini, naturali. Dar modificarea radicala a stilului de viata si adoptarea unor comportamente periculoase (tabagism, stres, sedentarism, obezitate) au determinat scaderea varstei la care se instaleaza hipertensiunea la femei. In cazul femeilor exista si o hipertensiune specifica sarcinii. La ora actuala, asocierea HTA cu sarcina este extrem de frecventa.

Explicatiile sunt multiple. A crescut numarul femeilor care au prima sarcina la 35 de ani, comparativ cu 20-25 de ani, varsta la care femeile aduceau prunci pe lume in urma cu doua-trei decenii. Dar cu cat femeia gravida este mai inaintata in varsta, cu atat ea a acumulat factori care favorizeaza aparitia HTA. Astfel, atunci cand raman gravide, multe femei au deja HTA. In timpul sarcinii trebuie evitata luarea alarmanta in greutate, pentru a evita complicatiile de genul eclampsiei, afectiune caracterizata prin convulsii asociate unei HTA.

O femeie din patru intre 50 si 60 de ani si mai mult de o femeie din doua peste 60 de ani sufera de HTA. La aceste varste, femeile nu mai sunt protejate de efectele HTA de propriii lor estrogeni, ele fiind mai expuse riscurilor de accident vascular cerebral, infarct, insuficienta cardiaca. Motiv pentru care femeile sunt sfatuite ca, dupa menopauza, sa-si monitorizeze tensiunea arteriala, sa-si supravegheze greutatea corpului, sa renunte la alimentele sarate, la fumat si sa-si faca un program zilnic de exercitii fizice (cel putin 20 de minute).

Articolul continuă după reclamă

Atentie! Hormonii din compozitia unor pilule contraceptive stimuleaza in unele cazuri mecanismele implicate in reglarea tensiunii arteriale, provocand cresterea acesteia. Intr-un studiu al Kantar Health, 7% dintre femei afirma ca au avut HTA in perioada in care luau pilule contraceptive. Tocmai din acest motiv, ginecologii si generalistii procedeaza la masurarea frecventa a tensiunii in cazul pacientelor care vin la consultatii pentru o noua pilula contraceptiva. De altfel, medicul prescrie un contraceptiv oral dupa ce femeia a fost investigata, in special cu microprogestative, deoarece mai ales estrogenii sunt implicati in HTA.

Citeste si Jurnalul National!

FOTO: hepta.ro

Atentie la dulciurile de sarbatori!... 7 metode simple prin care sa-ti mentii greutatea in sezonul rece...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x