Antena Căutare

Ai balonari? Bea un ceai de anason

Tulburarile digestive si unele alimente (fasolea, varza, mazarea, soia, bauturile carbogazoase) sunt cauza cea mai frecventa a balonarilor.

In majoritatea cazurilor, balonarile pot fi prevenite cu ajutorul plantelor cu actiune carminativa, plante care calmeaza durerile abdominale si favorizeaza evacuarea gazelor intestinale.

Cele mai bune sunt semintele de anason, de fenicul, de coriandru. "Aceste plante contin uleiuri volatile bogate in terpenoide si taninuri. Acestea sunt responsabile de altfel pentru actiunea carminativa.

Pentru combaterea balonarilor se face o infuzie dintr-o lingurita cu seminte la o cana cu apa fierbinte si se bea inainte de masa si intre mese", ne sfatuieste dr Larisa Ionescu-Calinesti, medic specialist medicina interna, competenta apifitoterapie, de la Centrul National de Acupunctura si Homeopatie.

Ceaiul din anason trebuie consumat imediat ce a fost preparat, altfel isi pierde proprietatile. Pentru potentarea efectului de combatere a balonarilor, semintele de anason, fenicul sau coriandru se pot amesteca si cu alte plante - musetel, melisa, busuioc.

Proprietati asemanatoare au rizomii de obligeana. Acestia se pot folosi fie sub forma de pulbere (un varf de lingurita inainte de masa), fie sub forma de decoct (o lingurita la o cana cu apa, intre mese).

Mierea si tinctura de propolis
"Balonarile apar ca urmare a digestiei incomplete. Balonarile provocate de procese fermentative, de disbacterioze intestinale pot fi combatute cu ajutorul unei linguri cu miere zilnic. Mierea stimuleaza digestia si contribuie la pastrarea florei saprofite din stomac.

Stimularea florei saprofite se poate realiza si cu ajutorul tincturii de propolis", arata dr Larisa Ionescu-Calinesti. In cazul balonarilor care apar imediat dupa masa, in cazul durerilor abdominale cauzate de indigestie, al arsurilor gastrice este recomandat carbunele medicinal. Acesta absoarbe gazele produse in intestin in timpul digestiei.

Boli
In unele cazuri, balonarile apar ca simptom secundar al unor boli. Astfel, copiii care au giardia pot suferi de balonari, infectia cu Helicobacter pylori poate da de asemenea senzatia de balonare. In aceste situatii, solutia este tratarea bolii de fond.

De evitat
Persoanele care au probleme cu digestia trebuie sa isi adapteze dieta corespunzator. Astfel, ar fi mai bine sa evite fasolea, varza, mazarea, cartofii, soia, bauturile carbogazoase.

Cei cu intoleranta la lactoza vor evita produsele lactate nefermentate, pe care le pot inlo-cui cu iaurturi. In cazul copiilor, dulciurile concentrate pot sa provoace balonari si colici.

Citeste jurnalul.ro
Foto: ansonmills.com

VIDEO! Cum tratam fibromul uterin... Reumatismul se trateaza cu bai de plante...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x