- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Hainele sunt concepute să ne acupere trupul şi să ne protejeze de factori externi dăunători precum e frigul. Foarte important este ca materialul din care sunt facute obiectele vestimentare să fie unul de calitate şi să nu conțină factori toxici pentru piele. Iată o listă cu cele mai periculoase materiale textile pentru organism.
Poliester
Poliesterul este considerat cel mai dăunător material textil. Este făcut din polimeri sintetici și tratat cu mii de chimicale. Conform unui studiu, stirenul, care este utilizat în fabricarea poliesterului, a fost asociat cu cancer de plămâni și tumori la șoareci. În plus, poliesterul împiedică pielea să respire.
Când hainele de poliester sunt spălate, emit particule de microplastic care ajung în apele lumii și contaminează mediul înconjurător.
Acrilic
Fibrele de acrilic conțin dimetilformamidă, o substanță care este absorbită ușor de piele și poate cauza boli de ficat și alte afecțiuni. Fabricarea acrilicului necesită numeroase substanțe chimice toxice care poluează mediul și sunt periculoase pentru sănătatea umană. În plus, ca și în cazul altor fibre sintetice, acrilicul se descompune în microplastice.
Rayon
Rayonul este fabricat din pastă de lemn tratată cu chimicale ca sodă caustică, amoniac, acetonă și acid sulfuric, care pot fi dăunătoare sănătății umane.
Acetatul și triacetatul
Sunt fabricate din celuloză și sunt procesate chimic cu numeroase substanțe, unele dintre ele fiind toxice pentru sănătatea umană.
Nylon
Este produs din petrol și tratat cu chimicale care pot fi periculoase pentru sănătatea umană.
Materiale rezistente la electricitate statică, pete sau cute
Multe dintre aceste materiale sunt tratate cu chimicale perfluorinate, cum ar fi teflon, care sunt asociate cu probleme grave de sănătate.
Conform experților, toate materialele textile, inclusiv cele naturale sau organice, sunt procesate cu substanțe chimice, însă cantitatea și substanțele folosite diferă mult de la un material la altul. În general, cele mai sigure materiale sunt:
Bumbac: bumbacul consumă aproximativ 25% din pesticidele utilizate la nivel global, de aceea bumbacul organic este cea mai bună alegere
Mătase
Cânepă
Lână
Olandă
Cașmir
Dacă este posibil, alege materiale textile și haine organice. Hainele mai scumpe au de obicei o calitate mai bună a materiilor prime, sunt mai rezistente și mai puțin procesate chimic.
Evită curățarea chimică a hainelor pe cât posibil și alege un detergent ecologic pentru a le spăla.
(sursa: green-report)
Cea mai gustoasă cură: dieta cu iaurt și cartofi! Slăbești cel puțin cinci kilograme în doar trei zile... Iată semnele prin care organismul încearcă să-ţi spună că eşti stresat...