Antena Căutare

Ai grija la apa din piscine!

O baie scurta la bazin poate fi extrem de racoritoare intr-o zi torida de la finalul verii, insa mare atentie deoarece temperaturile ridicate favorizeaza aparitia microorganismelor infectioase.

Data viitoare cand mergi la piscina si cineva iti striga „intra, apa e buna", nu-l crede pe cuvant. Anotimpul cald este prin excelenta sezonul micozelor, explica dr. Victoria Badea, medic primar medicina de laborator.

Piscina, strandul si in egala masura dusurile comune si sauna neigienizate corespunzator creeaza conditiile optime de dezvoltare a unor bacterii, virusuri, paraziti si ciuperci. Prin clorinarea corecta a apei sunt distruse majoritatea bacteriilor patogene, dar nu se realizeaza sterlizarea apei. Exista bacterii care pot rezista in apa tratata cu clor de la cateva ore pana la cateva zile.

Ce poti face pentru a te proteja?
In primul rand, este important sa se frecventeze locuri special amenajate si autorizate, sa fie respectate regulile de igiena personala si sa se evite inghitirea apei de piscina. Imediat dupa iesirea din apa nu uita sa faci un dus prelungit. Nu inota in piscina daca apa este verde, tulbure. De asemenea, poti discuta cu un medic pediatru despre pericolul pe care il reprezinta clorul pentru copilul tau.

Dincolo de infectiile micotice, bacteriene si parazitare, ale caror simptome se manifesta prin febra, greturi, varsaturi, diaree, aparitia unor pete mici de culoare cafeniu inchis etc., exista riscul declansarii unor reactii alergice. Aici ne referim la dermatita de contact, rinita alergica si chiar astm, mai ales la copii. Fenomenele alergice se pot declansa mai ales la contactul cu dezinfectantele din apa. Daca sesizezi ca ceva nu este in regula, dupa ultima balaceala cere imediat sfatul unui medic.

Articolul continuă după reclamă

Boli ce pot fi tramsmise prin apa de piscina
Dermatofitia piciorului - micoza produsa de o ciuperca microscopica. Se poate lua atunci cand mergi descult pe marginea piscinei, la sauna sau la dusurile comune. Localizata la nivelul tapilor si a unghiilor, afectiunea se manifesta prin aparitia de vezicule care produc prurit (mancarime), inrosirea si descuamarea pielii insotite de emanarea unui miros neplacut.

Otita de piscina - afectiune ce poate sa apara pe toata perioada verii. Se manifesta prin durere, senzatie de ureche infundata si mancarime.

Pitiriazisul - boala este caracterizata prin aparitia unor pete mici de culoare cafeniu inchis, localizate cu predilectie la nivelul toracelui. Transmiterea bolii se face prin apa de piscina, dar si prin utilizarea unui sezlong fara folosirea prosopului personal.

Conjunctivita de bazin - dupa 2-19 zile de la contactul cu apa infectata apar secretia conjunctivala, purulenta si inrosirea ochilor. In afara de conjunctivita bacteriana, apa bazinelor poate sa produca si o forma chimica de conjuctivita cauzata de substantele cu care apa a fost dezinfectata.

Boli digestive - dizenteria bacilara apare in urma ingestiei de apa contaminata cu bacterii. Principalele simptome cuprind febra, greturi, varsaturi si diaree.

Raia si pediculoza sunt infectii parazitare care pot fi contractate prin folosirea lenjeriei de pat sau prosoape contaminate care nu au fost spalate corespunzator.

Citeste Revista Felicia

Poti preveni cancerul mamar cu ajutorul perelor... Dieta care tine departe orice boala de inima...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x