Dovleacul
Toate soiurile de dovleac au efecte usor sedative asupra sistemului nervos, fapt pentru care sunt recomandate in dieta astenicilor. Dovleacul poate fi consumat copt sau sub forma de placinta, crud si ras in salate cu rosii si castraveti sau stors, sub forma de suc.
Daca vom consuma 50 de grame de seminte de dovleac prajite pe zi ne vom asigura doza zilnica de 300 de mg de magneziu. Si sucul de dovleac este un bun remediu. Amesteca 50 de ml de suc proaspat de dovleac cu o lingurita de miere si simptomele asteniei se vor atenua. Atentie! Dovleacul crud este contraindicat persoanelor cu gastrita, cu ulcer gastric sau cu diabet avansat.
Cerealele
Cerealele contin vitamine si minerale care ne ofera energia de care avem nevoie in aceasta perioada. Asadar, se recomanda ca zilnic, la micul dejun sa consumam o portie de cereale cu lapte sau cu iaurt.
Fructele
Consuma zilnic intre 200 si 300 de grame de fructe proaspete, portocale, lamai, grapefruit, mere, pere, prune, struguri, banane, nuci sau gutui, deoarece sunt deosebit de eficiente pentru astenia de toamna. Si sucurile proaspete de fructe au proprietati tonice, fiind recomandate in aceasta perioada.
Legumele
Consumul zilnic de legume proaspete, precum varza, broccoli, morcovi, telina, vinete, ardei gras sau ridiche neagra are efecte benefice uimitoare pentru persoanele obosite, stresate, surmenate fizic si psihic sau care sufera de insomnie.
Ciupercile
Prin continutul bogat de zinc si vitamine din grupa B, ciupercile trateaza excelent anxietatea, oboseala si stresul. In plus, acestea contin si anumite substante care stimuleaza si intaresc sistemul imunitar, pregatind astfel organismul pentru perioada de iarna.
Carnea, laptele si ouale
Specialistii au ajuns la concluzia ca persoanelor care sufera de astenia de toamna le lipseste serotonina. Triptofanul este o sursa de serotonina si se regaseste in anumite alimente, precum carnea de curcan, albusul de ou si laptele. Si carnea de vita este bogata in proteine si fier, fiind un excelent adjuvant al asteniei de toamna.
Mierea, polenul si laptisorul de matca
Produsele apicole ne mentin psihicul intr-o stare excelenta. Polenul si mierea au o actiune de tonifiere a organismului, sunt deosebit de revigorante si aduc un aport important de energie. Laptisorul de matca este foarte recomandat pentru intarirea organismului. Actioneaza ca un stimulent, tonifiaza organismul si este foarte eficient in starile de oboseala si stres accentuat.
Ceaiul de plante
Ceaiul de sunatoare combate insomniile si depresiile, fiind excelent in perioadele de astenie. Totodata, si ceaiul de rozmarin ajuta la combaterea oboselii si a durerilor de cap, avand un efect tonifiant.
Maceratul de marar
Maceratul de marar preparat din 20 de linguri de seminte de marar si un litru de vin rosu este un excelent adjuvant al asteniei de toamna, avand proprietati energizante. Amestecul se lasa acoperit timp de opt zile, dupa care se va bea cate un paharel din acest macerat dupa fiecare masa.
5 sfaturi pentru a face fata asteniei de toamna
- Acorda o mare atentie alimentatiei, optand pentru preparate cat mai naturale, bogate in legume si fructe.
- Micsoreaza consumul de dulciuri si paste fainoase in favoarea produselor lactate, a sucurilor proaspete de fructe si legume, a cerealelor si supelor.
- Odihneste-te cat mai mult timp posibil, profitand totodata de zilele libere de weekend.
- Indeparteaza stresul din viata de zi cu zi adoptand o atitudine pozitiva si incearca sa petreci cat mai mult timp in mijlocul naturii.
- Practica des exercitii fizice usoare, jogging sau mers pe bicicleta.
Citeste si Revista Felicia!
Foto: dannyboome.tv