1. scade sinteza unei substante numite factorul intrinsec in urma unei gastrite atrofice de cauza autoimuna (vorbim de anemia pernicioasa sau anemia Biermer);
2. prin deficit de vitamina B12, ce apare din orice alta cauza decat cea autoimuna.
Carne, ficat, oua, lapte
Vitamina B12 (cobalamina) se gaseste in carne, ficat, oua, lapte, adica in produse de origine animala si nu in cele de origine vegetala. Organismul uman detine rezerve importante de B12, astfel incat poate asigura necesarul timp de patru ani dupa incetarea aportului.
Absorbtia ei este legata insa de factorul intrinsec secretat de stomac (celulele parietale), care protejeaza vitamina de actiunea sucului gastric; in lipsa factorului intrinsec ar degrada-o. Prin urmare, daca e afectata structura stomacului, scade secretia de factor intrinsec, deci scade si absorbtia de vitamina B12.
Deficitul de B12 produce o suferinta celulara generalizata din cauza scaderii sintezei de acizi nucleici (ADN si ARN) cu tulburari de diviziune celulara: e afectata sinteza de eritrocite, celulele care transporta oxigen catre toate celulele organismului, dar si a altor structuri importante (nervii, tubul digestiv).
Deficitul
Anemia Biermer este cea mai frecventa dintre anemiile megaloblastice si apare mai ales la varstnici. Este o boala autoimuna caracterizata prin existenta de anticorpi anticelula parietala gastrica (celulele care secreta factorul intrinsec esential absorbtiei vitaminei B12) sau anticorpi antifactor intrinsec. Acesti anticorpi vor determina cu timpul atrofia mucoasei gastrice. De multe ori, ea coexista cu alte boli autoimune.
Alte cauze ale deficitului de B12:
- lipsa aportului de vitamina: doar in cazul vegetarienilor, a varstnicilor cu o dieta neadecvata, precum si in cazul alcoolicilor;
- malabsorbtia: pacienti care au suferit rezectie gastrica, cei cu boala celiaca, boala Crohn, cei cu infectii bacteriene sau parazitare ale intestinului subtire.
Simptome
La inceput, manifestarile pot trece neobservate, astfel incat pacientul ajunge la medic din cauza unor simptome ce indica, la prima vedere, o afectiune de alta natura (cardiaca, neurologica etc.).
Simptome generale: scaderea in greutate, inregistrata la jumatate din pacienti din cauza pierderii poftei de mancare, oboseala, paloarea, tahicardia.
Tulburari gastrointestinale:
- jumatate din cazuri prezinta limba neteda si depapilata, in special pe margini (scaderea numarului de papile gustative este cauza pierderii gustului si adesea a poftei de mancare). Limba mai poate fi rosie si dureroasa, iar uneori pacientii se plang de arsuri localizate in treimea anterioara a limbii;
- constipatie din cauza modificarii celulelor de la nivelul mucoasei intestinale;
- anorexie, greata, varsaturi.
Manifestari nervoase:
Acestea sunt frecvente. Deficitul de cobalamina afecteaza structura fibrelor nervoase, pacientul acuzand parestezii (furnicaturi), slabiciune musculara, dificultati la mers prin tulburari de echilibru si de coordonare. La persoanele mai in varsta apar simptome ce sugereaza mai curand dementa senila sau boala Alzheimer: afectarea memoriei, iritabilitate, modificari de comportament si de personalitate. Dementa megaloblastica este rara, ea fiind caracterizata prin idei aberante, halucinatii, manifestari de tip schizoid sau paranoid.
Manifestari genito-urinare:
- afectarea nervilor spinali poate determina retentie urinara care predispune la infectii.
Tratamentul este unul de substitutie prin administrarea de vitamina B12. Dupa ce rezervele sunt refacute, simptomele dispar, dar cei mai multi pacienti vor urma acest tratament pentru tot restul vietii.
Citeste jurnalul.ro
Gustul acru are ecou in ficat... Dieta Atkins: slabeste ca la Hollywood...