- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Medicii de la King's College din Londra au arătat că schimbările legate de ADN-ul anumitor persoane au modificat modul în care acestea procesează grăsimile și zaharurile și le-ar putea face să piardă în greutate.
Ce este anorexia?
Anorexia este o tulburare de alimentaţie cu implicaţii fizice şi emoţionale a celor care se tem, într-un mod patologic, de kilogramele în plus şi ,în consecinţă, se înfometează. Astfel, din dorinţa de a nu se îngrăşa persoanele anorexice devin obsedate de imaginea corpului lor, ajung foarte slabe şi nutresc o obsesie negativă faţă de conceptul “mâncare”.
Pe termen lung, anorexia poate afecta mușchii, oasele, inima, fertilitatea și poate fi fatală.
Laura Shah, în vârstă de 23 de ani, din Suffolk, a fost diagnosticată la vârsta de 15 ani și a renuțat la școală pentru a face tratament.
Ea a spus că boala a avut un "impact masiv și destul de oribil" asupra familiei sale. Mama ei a trebuit să renunțe la slujbă pentru a fi îngrijitor, pentru că tatăl ei a lucrat în străinătate în acel moment.
Ea se descurcă mult mai bine acum - dar anorexia continuă să fie o provocare, în special atunci când iese la masă la o întâlnire, când "e jenant că nu poți mânca" și când aude colegii de la locul de muncă vorbind despre dietă, care declanșează gândurile și comportamentele anorexiei.
Ce arată studiile?
Cercetatorii au analizat 16.992 de persoane cu anorexie si 55.525 de persoane fară boală, din 17 țări.
Toată ADN-urile lor au fost analizate pentru a găsi mutații în instrucțiunile genetice care erau mai frecvente la pacienții cu anorexie.
Studiul, publicat în Nature Genetics , a găsit câteva mutații prezentate și în alte tulburări psihiatrice, cum ar fi tulburarea obsesiv-compulsivă, anxietatea și schizofrenia.
Dar, de asemenea, au găsit mutații în instrucțiunile care controlează metabolismul organismului, în special cele care implică niveluri de zahăr din sânge și grăsime corporală.
"Există ceva în acele sisteme care au rămas greșite", a declarat Prof. Janet Treasure, de la Institutul de Psihiatrie al King's College din Londra.
Cercetătorii de la King's și la Universitatea din Carolina de Nord din Chapel Hill spun că anorexia ar trebui acum considerată o "tulburare metabo-psihiatrică", deoarece este o boală a minții și a corpului.
Andrew Radford, directorul executiv al companiei Beat, a declarat: "Aceasta este o cercetare inovatoare care mareste semnificativ intelegerea noastra cu privire la originea genetica a acestei boli grave. Încurajăm cu fermitate cercetătorii să examineze rezultatele acestui studiu și să ia în considerare modul în care poate contribui la dezvoltarea de noi tratamente, astfel încât să punem capăt durerii și suferinței tulburărilor de alimentație".