Ce fel de apa alegem?
Atunci cand dorim sa consumam apa putem alege una dintre variantele: apa potabila, apa minerala sau apa plata. Chiar daca „ingredientele" de baza ale apei sunt oxigenul si hidrogenul, exista mici diferente intre cele trei tipuri de apa. De aceea se pune problema care dintre ele este mai adecvata.
Apa potabila este cea care indeplineste indicatorii de potabilitate prevazuti de legislatia in vigoare. Ea ne este la indemana pentru ca nu trebuie decat sa deschidem robinetul, sa umplem paharul si sa o bem.
Despre apa plata si apa minerala se spune ca provin din adancurile muntilor sau din izvoare vulcanice, deci sunt lipsite de impuritati. Aprovizionarea cu apa la bidon (fie plata, fie minerala) a devenit o preocupare aproape permanenta a consumatorilor.
De ce ne temem de apa potabila?
Desi este cea mai controlata, atat din punctul de vedere al compozitiei chimice, cat si al puritatii, apa potabila se afla intr-un mare declin.
Teama consumatorilor provine de la informatiile referitoare la calitatea indoielnica a compozitiei acesteia. Daca ar fi pura si nu ar contine substante straine care provin din procesul de potabilizare (clor), apa potabila ar fi cea mai recomandata. Dar pentru ca apa potabila nu e pura, au castigat teren apa plata si apa minerala.
Beneficiile apei
Indiferent de varianta pentru care optam, apa aduce o serie de beneficii incontestabile pentru sanatate:
Echilibreaza organismul, mentinandu-l intr-o stare optima de functionare;
Favorizeaza procesele digestive, respiratorii si circulatorii;
Purifica organismul, ajutandu-l sa elimine toxinele si substantele reziduale;
Contribuie la reducerea tensiunii si a colesterolului;
Regleaza apetitul pentru mancare;
Ne poate scapa de sindromul „retentiei de apa".
Bem apa pe care o dorim
Ce consumam pana la urma? Apa de la robinet, apa plata sau apa minerala? Raspus: Fiecare alege varianta pe care o doreste, in cunostinta de cauza.
Apa de la robinet este sigura, chiar daca se spune ca are impuritati, intrucat ea este mereu verificata.
Apa plata este considerata mai pura si de aceea tot mai multi consumatori, mai ales din categoria celor suspiciosi, o prefera.
Apa minerala este bine a fi consumata, dar nu ca sursa exclusiva de apa, mai ales de catre persoanele care au litiaza renala sau biliara.
Sfatul specialistului
Lidia Draghici, medic specialist cardiolog
„Nu renunta in totalitate la apele minerale in favoarea celei plate.
Gratie proprietatilor antiacide ale bicarbonatului de sodiu pe care il contin in cantitate mare, aceste ape faciliteaza tranzitul intestinal, tratand greata, constipatia si arsurile de stomac.
Apele minerale ajuta la recuperarea dupa sedintele de sport, bicarbonatul tamponand aciditatea musculara produsa in efort fizic.
Contrar parerii generale, apele minerale nu ingrasa, dar pot creste apetitul si deci pot favoriza cresterea in greutate. Gustoase si festive, cu bule mai mult sau mai putin fine, sunt o alternativa eficace pentru persoanele care gasesc apa plata fada".
Citeste Revista Felicia
Alimentele functionale previn bolile... Ce mananci si ce nu mananci dimineata...