Antena Căutare

Aplicatie iPhone pentru depistarea cancerului de stomac

Un grup de cercetatori americani a pus la punct un sistem conectat la o aplicatie smartphone, capabil de a detecta tumorile maligne, dupa ce in prealabil a analizat natura celulelor.





Dispozitivul este format dintr-un mini-aparat RMN - rezonanta magnetica nucleara - conectat la un smartphone prin intermediul unei aplicatii specifice. Printr-o simpla prelevare de celule, sistemul analizeaza si masoara cantitatea de proteine si markerele ce indica prezenta cancerului. Rezultatele aplicatiei sunt comunicate medicilor specialisti.

Metoda a fost testata in doua randuri pe un total de 70 de pacienti si s-a dovedit a fi mult mai precisa si mai rapida decat mijloacele folosite in prezent. In cazul acestora din urma, raspunsul este formulat in cel putin trei zile de la prelevarea probelor, iar precizia acestuia este de aproximativ 84%, se spune in articolul publicat in revista Science Translational Medicine, referitor la aceasta metoda de diagnosticare a cancerului.

Aplicatia smartphone este o interfata usor de folosit atat pentru controlul dispozitivului, cat si pentru colectarea informatiilor, precizeaza doctorul Cesar Castro, unul dintre cercetatorii autori. Deocamdata, sistemul este adaptat pentru a depista cancerul de stomac. Dar, in scurt timp, el ar putea sa fie folosit pentru a diagnostica tumori cerebrale, ale pielii sau ovarelor.

Dificultatea sistemului consta in faptul ca in cazul unor cancere markerele proteice nu sunt intotdeauna prezente, ceea ce ar putea determina erori de diagnostic. In urmatorii ani, timp in care i se vor mai aduce unele imbunatatiri, sistemul va fi functional.

Cercetatorii de la Massachusetts General Hospital Boston nu sunt primii care au dezvoltat acest sistem. Primul pas l-au facut cercetatorii germani care au prezentat detectorul Handyscope si aplicatia iPhone.

Sistemul permite depistarea simptomelor specifice unui cancer al pielii. Folosind telefonul, se poate repera o alunita anormala ca un veritabil dermatoscop. Alunita este fotografiata si, apoi, informatiile sunt transmise unui medic specialist pentru un eventual diagnostic. Este un sistem practic si rapid, extrem de discret. El este folosit in special intre medicii specialisti.

sursa: Jurnalul.ro

foto: Hepta.ro

Despre adaptarea exercitiilor fizice la sezonul cald... Pasta de dinti nu previne formarea cariilor...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x