Antena Căutare

Ardeiul, cea mai importanta sursa de vitamina C

Prin continutul bogat de vitamine si minerale, ardeiul gras (galben, verde, rosu sau portocaliu) si cel iute sunt cunoscute pentru efectele sale benefice asupra organismului. Desi pot fi consumati pe tot parcursul anului, in lunile de vara ardeii sunt cei mai gustosi.

Ardeiul gras are doar 25 de calorii, 1,9 grame de fibre (100 grame) si 80% apa. O cantitate de 100 de grame de ardei contine 125 de mg de vitamina C, adica doza zilnica recomandata, plus 0,80 mg de vitamina B6 si 0,45 mg de vitamina K. Pe langa toate acestea ardeiul mai contine si potasiu, calciu, mangan si molibden.

Reduce riscul de stop cardiac
Ardeiul gras contine cantitati importante de vitamina B6 si acid folic, recomandate pentru prevenirea aterosclerozei, a bolilor de inima si a diabetului. Cele doua componente sunt foarte importante pentru reducerea nivelului ridicat de homocisteina care provoaca deteriorarea vaselor de sange, fapt ce duce la aparitia riscului de stop cardiac sau accident vascular cerebral. Si ardeiul iute regleaza circulatia sangelui si favorizeaza dilatarea vaselor de sange. In plus, acesta stimuleaza activitatea inimii si previne riscul aparitiei atacului cerebral.

Impotriva cancerului
Atat ardeii grasi, cat si cei iuti contin licopen, un carotenoid care scade riscul aparitiei cancerului de prostata, de colon, de plamani sau de col uterin. Fumatorii sau persoanele care sunt expuse in mod frecvent fumului de tigara este bine sa consume cat mai des ardei gras, deoarece contine vitamina A. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca lipsa vitaminei A din organism poate duce la aparitia emfizemului pulmonar.

Impotriva cataractei
Ca urmare a continutului mare de vitamina C si betacaroten, cei care consuma in medie 100 de grame de ardei gras pe zi, prezinta un risc mai scazut cu 50% de a face cataracta. Mai ales ardeiul gras verde contine cantitati importante de luteina, care ne protejeaza impotriva degenerescentei maculare, principala cauza care duce la pierderea vederii la varste inaintate.

Impotriva diabetului
Studiile arata ca ardeii iuti consumati in timpul mesei sunt un excelent remediu de prevenire a diabetului. O cantitate de 4-5 grame de ardei iute consumat in timpul mesei reduce secretia excesiva de insulina de la sfarsitul acesteia, una dintre fazele incipiente de aparitie a diabetului de tip II.

Impotriva indigestiei
Este ideal sa consumi ardei iute, minimum 3-4 grame la fiecare masa. Ardeiul iute stimuleaza secretia de sucuri gastrice si imbunatateste absorbtia substantelor nutritive. Acest „tratament" este indicat persoanelor care au probleme cu digestia si cu atat mai mult persoanelor in varsta care se confrunta cu aceasta problema.

Ajuta la slabit
Ardeiul iute ne ajuta sa slabim. S-a observat ca dupa ce mancam un ardei iute organismul consuma spontan calorii, datorita unui efect numit termogenic. Altfel spus, dupa 20-30 de minute de la consumul ardeiului iute, organismul se incalzeste, ceea ce face sa consumam calorii si implicit sa mai dam jos din kilogramele in plus. Si ardeii grasi sunt indicati in curele de slabire, deoarece au foarte putine calorii si pot fi consumati cruzi sub forma de salata sau copti.

Impotriva durerilor
Ardeiul iute contine o substanta, capsaicina, care are adevarate efecte analgezice. Cercetarile efectuate arata ca ardeiul iute poate fi consumat in cazul durerilor cronice datorate bolilor reumatismale sau a celor cauzate in urma traumatismelor la nivelul coloanei vertebrale. Prin continutul bogat de vitamina C, si ardeiul gras are efecte benefice impotriva artritei reumatoide.

Sucul de ardei gras
Si sucul de ardei gras are efecte benefice asupra organismului. El contine o cantitate mare de siliciu, necesar unghiilor, parului si glandelor sebacee. Sucul de ardei in combinatie cu sucul de morcovi este foarte indicat si in cazul crampelor sau colicilor abdominale. Acesta se bea cu inghitituri mici, cu 30 de minute inainte de mesele principale.

Atentie la ardeiul iute!
Ardeiul iute este contraindicat in cazul anumitor afectiuni: hemoroizi, boli hepatice sau inflamatii intestinale. In aceste cazuri trebuie evitata condimentarea mancarurilor cu ardei iute. Totodata, femeile care alapteaza trebuie sa excluda din alimentatia lor aceasta leguma pentru ca poate da laptelui un gust neplacut.

Citeste Revista Felicia

Afla care sunt minusurile alimentatiei moderne!... Energia Universala, o metoda de tratament la indemana ta!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x