Live acumXtra Night Show
Prime Time 20:30Chefi la cutite

Arsurile solare: Cum le tratăm

Mulți dintre noi ne dorim un bronz perfect și avem impresia greșită că expunerea excesivă la soare este soluția. Mai mult decât atât, multe persoane refuză să aplice protecție solară, pentru a grăbi colorarea pielii.

Arsurile solare: Cum le tratăm

https://pixabay.com/ro/photos/beach-fete-relaxa-soare-concediu-455752/

Însă în aceste condiții, mai ales în cazul persoanelor cu ten alb, sunt șanse mari să te alegi cu o arsură dureroasă, dar și cu un bronz neuniform. Iată cum recunoști o arsură solară și cum o poți trata.

Simptomele arsurii solare

O arsură solară are următoarele manifestări:

  • Înroșirea pielii
  • Pielea din zona expusă este fierbinte la atingere
  • Durere la atingere sau la frecare
  • Sensibilitate ridicată a pielii
  • Umflături
  • Puncte pline cu lichid (în cazul arsurilor mai grave)
  • Oboseală, dureri de cap, greață, febră

Simptomele arsurilor solare apar de obicei la câteva ore de la expunerea la soare și pot dura mai multe zile. După această perioadă, pielea se regenerează și se „decojește” (stratul de la exterior se descuamează).

Este important să ceri ajutorul unui medic atunci când simptomele sunt severe, când există vezicule cu lichid la suprafața pielii și când nu observi o îmbunătățire a condiției în câteva zile.

Cum tratezi o arsură solară?

Atunci când arsura nu este severă și nu necesită îngrijiri medicale de specialitate, o poți trata acasă prin diverse metode simple.

Hidratare

În cazul unei arsuri solare, pielea devine uscată. Asigură-te că bei suficientă apă pentru a preveni deshidratarea. Apa este necesară pentru toate funcțiile organismului, așadar consumul corect de apă va favoriza vindecarea.

Dușuri reci

Dușurile reci frecvente ajută la ameliorarea durerilor. După duș, îndepărtează apa prin tamponare cu un prosop și nu prin frecare. Apoi, este recomandat să aplici o cremă hidratantă pentru a preveni uscarea. De asemenea, poți aplica comprese cu apă rece pe zonele afectate.

Unguente și creme hidratante

Utilizează loțiuni pe bază de aloe vera sau soia care au efect de calmare și de hidratare. De asemenea, este indicat să aplici unguente cu preparate farmaceutice speciale pentru arsurile solare. Acestea ameliorează simptomele și grăbesc vindecarea. Există multe opțiuni de unguente care se pot achiziționa fără prescripție medicală, cum ar fi fenistil gel de la Sensiblu.

Antiinflamatoare

Administrarea de medicamente antiinflamatoare, cum ar fi ibuprofenul, ajută la reducerea inflamației și durerilor.

Protecția pielii cu arsuri solare

În cazul unei arsuri solare, pielea nu trebuie expusă din nou la soare, până la vindecarea completă. Contactul direct al razelor solare cu pielea produce usturimi, senzația de arsură și agravează afecțiunea și simptomele. Așadar, expunerea la soare impune acoperirea zonei de arsură solară cu materiale deschise la culoare, țesute strâns și lejere.

Protecția veziculelor cu lichid

Veziculele cu lichid trebuie să te trimită la doctor pentru un tratament corespunzător, însă este important să protejezi aceste vezicule până la vindecare. Acestea nu trebuie sparte, deoarece există riscul de infecție.

Metode de prevenție

Simptomele arsurilor solare nu sunt tocmai plăcute, iar arsurile solare frecvente și severe cresc riscul de dezvoltare a cancerului de piele. Așadar, trebuie să înveți cum să-ți protejezi pielea la următoarele expuneri la soare:

Aplică cremă de protecție solară cu SPF 30 sau mai mult, în strat generos, inclusiv pe pielea de la nivelul feței. Pentru buze, utilizează un balsam cu protecție solară. Dacă ai intrat în piscină sau în mare, este necesar să aplici din nou protecție solară. De asemenea, este recomandat să aplici din nou la fiecare 40-80 de minute. Persoanele cu pielea albă au nevoie de o cremă cu SPF 50.

Poartă ochelari de soare, pentru a proteja ochii de agresiunea razelor UV.

Acoperă-ți capul cu o pălărie sau cu o șapcă, pentru a preveni insolația și arsurile la nivelul scalpului.

Evită expunerea la soare între orele 10 și 16!

Evită loțiunile care accelerează bronzul.

Așadar, arsurile solare ușoare sau moderate pot fi tratate acasă prin metode simple, însă cele severe impun consultul medical.

Recomandari