- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Acest studiu nu contesta binefacerile aspirinei in cazul persoanelor ce prezinta riscuri cardiovasculare, prin efectul ei anticoagulant, ci doreste sa traga un semnal de alarma in ceea ce priveste consumul regulat de aspirina de catre persoanele sanatoase.
Stim ca pacientii ce prezinta simptome ale unor maladii cardiovasculare, precum angina pectorala, atacurile cardiace sau cerebrale, pot sa reduca aceste riscuri prin administrarea zilnica a unei mici doze de aspirina, a explicat profesorul Peter Weissberg, directorul British Heart Foundation, care a ajutat la finantarea studiului.
Concluziile acestui studiu sunt in acord cu recomandarile actuale ale medicilor, potrivit carora persoanele care nu au fost diagnosticate cu o maladie arteriala sau cardiaca si nu prezinta simptome ale acestora nu ar trebui sa ia aspirina, deoarece riscul de producere a unor hemoragii poate fi mai mare decat binefacerile aduse de acest medicament.
Studiul a fost coordonat de profesorul Gerry Fowkes, de la Universitatea din Edinburgh, si a fost prezentat la sfarsitul saptamanii trecute la congresul Societatii europene de cardiologie, desfasurat in Barcelona.
La studiu au participat 3.500 de barbati si femei, cu varste cuprinse intre 50 si 75 de ani, fara antecedente cardiovasculare, carora li s-a administrat zilnic fie 100 de miligrame de aspirina, fie un placebo. Acesti pacienti au fost monitorizati timp de opt ani.
Nu au existat diferente intre numarul atacurilor cardiace si cerebrale inregistrat in cadrul celor doua grupuri. In schimb, 2% dintre persoanele care au primit aspirina au facut hemoragii interne, fata de doar 1,2% dintre cele care au primit un placebo.
In 2005, la nivel mondial, maladiile cardiovasculare au facut 17,5 milioane de victime, reprezentand 30% din totalul deceselor, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).
Citeste Euforia.tv