Live acumObservator 06 Weekend
Prime Time 20:00Asia Express - Drumul Comorilor

Aspirina este nociva pentru persoanele sanatoase

Persoanele sanatoase care iau zilnic aspirina, sperand sa previna producerea accidentelor cardiovasculare, sunt expuse unui risc crescut de declansare a hemoragiilor, potrivit unui studiu britanic.

Acest studiu nu contesta binefacerile aspirinei in cazul persoanelor ce prezinta riscuri cardiovasculare, prin efectul ei anticoagulant, ci doreste sa traga un semnal de alarma in ceea ce priveste consumul regulat de aspirina de catre persoanele sanatoase.

Stim ca pacientii ce prezinta simptome ale unor maladii cardiovasculare, precum angina pectorala, atacurile cardiace sau cerebrale, pot sa reduca aceste riscuri prin administrarea zilnica a unei mici doze de aspirina, a explicat profesorul Peter Weissberg, directorul British Heart Foundation, care a ajutat la finantarea studiului.

Concluziile acestui studiu sunt in acord cu recomandarile actuale ale medicilor, potrivit carora persoanele care nu au fost diagnosticate cu o maladie arteriala sau cardiaca si nu prezinta simptome ale acestora nu ar trebui sa ia aspirina, deoarece riscul de producere a unor hemoragii poate fi mai mare decat binefacerile aduse de acest medicament.

Studiul a fost coordonat de profesorul Gerry Fowkes, de la Universitatea din Edinburgh, si a fost prezentat la sfarsitul saptamanii trecute la congresul Societatii europene de cardiologie, desfasurat in Barcelona.

La studiu au participat 3.500 de barbati si femei, cu varste cuprinse intre 50 si 75 de ani, fara antecedente cardiovasculare, carora li s-a administrat zilnic fie 100 de miligrame de aspirina, fie un placebo. Acesti pacienti au fost monitorizati timp de opt ani.

Nu au existat diferente intre numarul atacurilor cardiace si cerebrale inregistrat in cadrul celor doua grupuri. In schimb, 2% dintre persoanele care au primit aspirina au facut hemoragii interne, fata de doar 1,2% dintre cele care au primit un placebo.

In 2005, la nivel mondial, maladiile cardiovasculare au facut 17,5 milioane de victime, reprezentand 30% din totalul deceselor, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

Citeste Euforia.tv

Recomandari