- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
O doza minima de 75 mg administrata cu regularitate mai multi ani poate reduce cu 24% riscul cancerului colorectal si reduce cu o treime mortalitatea in cazul pacientilor afectati de aceasta forma de neoplasm, sustin medicii britanici, autori ai unui studiu publicat in revista medicala The Lancet.
Peter Rothwell, de la Universitatea Oxford, unul dintre autorii articolului, tratamentul cu doze mici de aspirina sustine ca ar putea fi prescris cu scop preventiv persoanelor care prezinta risc major de tumori colorectale, de exemplu celor care au rude de gradul intai cu aceasta afectiune. In 17% dintre cazuri se constata o predispozitie mostenita din familie.
Totusi, se apreciaza prematura aplicarea in mod curent a acestei strategii chimio-preventive la nivelul populatiei. In acest sens, se iau in calcul efectele secundare ale aspirinei la nivelul aparatului digestiv: iritatii, sangerari.
Cancerul colorectal afecteaza intestinul gros si este al treilea tip de cancer ca frecventa atat la barbati, cat si la femei, reprezentand 13% din totalul cazurilor de cancer. Anual, in Europa, aproape 190.000 pacienti sunt diagnosticati cu cancer colorectal.
Aproximativ 20% dintre ei sunt, in momentul diagnosticarii, in faza de metastaza: cancerul s-a extins dincolo de intestinul gros. Aproximativ 56.000 de persoane mor in fiecare an din cauza cancerului colorectal in SUA, iar rata mortalitatii in Europa depaseste 100.000 de pacienti pe an.
Potrivit unui studiu Roche, in Romania, la fiecare ora, doi pacienti sunt diagnosticati cu cancer colorectal. Conform unor date furnizate de Institutul Oncologic Bucuresti, varsta la care apare cel mai frecvent aceasta neoplazie este de peste 65 de ani.
Factorii de risc in cancerul colorectal sunt: dieta bogata in grasimi, polipii intestinali, bolile inflamatorii intestinale, factorii genetici, fumatul, antecedentele personale sau familiale de cancer de san, uterin, ovarian. Din pacate, nu exista markeri tumorali specifici cancerului colorectal care sa ajute la diagnosticarea bolii.
In ultimii ani, numeroase studii au sugerat capacitatea protectoare a aspirinei in cazul persoanelor cu risc inalt de cancere colorectale sau deja afectati de acestea. Autorii studiului a monitorizat, aproximativ 18 ani, un lot de 14.000 de persoane, carora li s-a administrat zilnic aspirina cu scopul preventiei bolilor cardiovasculare.
La finalul celor 18 ani, doar 2,8% dintre persoanele monitorizate au fost diagnosticate cu cancer colorectal. Beneficiile s-au observat in cazul administrarii zilnice doar a dozei de 75 mg de aspirina si nu in doze mai mari. Efectul protector este mai prezent in cazul tumorilor situate in prima parte a colonului, zona mai dificil de vizualizat prin examinare endoscopica.
In schimb, aspirina nu ar avea acelasi rol protector in cazul cancerelor plasate in celelalte zone ale colonului si la nivelul rectului.
Citeste jurnalul.ro
Plimbarile frecvente pot preveni cancerul... VIDEO! Diete pentru sanatate...