Astazi, 4 mai, romanii sarbatoresc Ziua Nationala a Inimii, acesta fiind un prilej pentru autoritatile sanitare de a atrage atentia asupra cresterii numarului de afectiuni cardiovasculare si asupra factorilor de risc in bolile de inima: stresul, fumatul, excesul de alcool, sedentarismul.
In tara noastra s-a stabilit celebrarea inimii in doua zile distincte: Ziua Nationala a Inimii pe 4 mai, si Ziua Mondiala a Inimii pe 24 septembrie.
Ziua Nationala a Inimii 2011 se focalizeaza pe miscarea pentru sanatate, sub sloganul "Alearga pentru inima, sanatate si viata!". Ea fost introdusa de Academia de Stiinte Medicale in urma Sesiunii Speciale privind Riscul Cardio-vascular, in primavara anului 1996.
Potrivit specialistilor, in mai putin de 15 ani, bolile cardiovasculare vor fi responsabile de decesul a 25 de milioane de oameni pe an, iar bolile coronariene vor surclasa bolile infectioase, devenind cauza numarul 1 de mortalitate.
Desi inactivitatea fizica este un factor de risc independent pentru boala de inima si alte boli netransmisibile (precum diabetul si cancerul), miscarea pentru sanatate are efecte cardio-vasculare benefice si prin limitarea efectelor unor comportamente de risc incluzand stresul, fumatul si alimentatia nesatoasa.
Atat Ziua Nationala a Inimii cat si Ziua Mondiala a Inimii au menirea de a trage un semnal de alarma in randul populatiei, fiind o problema de interes general si mondial.
Foto: thisnext.com