Antena Căutare

Atentie la medicamente: unele duc la osteoporoza!

Diabetul tip I este asociat cu o scadere a densitatii osoase.

Osteoporoza de varsta, de me­no­pau­za, de vicii, vezi aici fumatul si al­coo­lul etc... Dar mai este o osteopo­ro­za care vine din unele boli sau me­di­ca­mente.

Osteoporoza este o afectiune ca­racterizata prin scaderea densitatii oaselor, fragilizarea acestora si cresterea riscului de fractura, aceasta fiind responsabila de 80% dintre fracturile aparute dupa varsta de 50 de ani.

Factorii de risc sunt varsta, instalarea menopauzei, fumatul, consumul de alcool, configuratia osoasa individuala mai delicata, mai putin solida, formata in primele decade de viata.

Femeile au un risc mai mare de osteoporoza (5/1), din cauza scaderii nivelului de estrogeni la menopauza (hormon cu rol important in asigurarea structurii osoase) si unui schelet in general mai fragil, dar o data cu inaintarea in varsta nici barbatii nu sunt scutiti de acest fenomen.

Exista insa si maladii cronice care se asociaza cu un risc crescut de osteoporoza. Din cauze inca incomplet elucidate, diabetul zaharat de tip I induce o scadere a densitatii osoase, prin reducerea formarii osului. Acest lucru este cu atat mai periculos cu cat diabetul de acest tip se instaleaza la varste tinere, cand osul este in plin proces de formare, lucru care impie­teaza asupra dezvoltarii osoase optime.

Lupusul si poliartrita reumatoida sunt boli cronice de natura autoimuna (in care organismul isi ataca propriile tesuturi). Acest lucru determina inflamatie, iar aceasta - osteoporoza. De asemenea, pacientii respectivi sunt obligati sa urmeze un tratament de lunga durata cu corticosteroizi, hormoni care scad formarea osoasa.

Hipertiroidismul se caracte­rizeaza prin sinteza crescuta de hormoni tiroidieni, care accelereaza ciclul de remodelare osoasa, lucru care, dupa 30 de ani, are ca rezultat pierderi ale masei osului. Hiperparatiroidismul (nivel crescut de hormoni paratiroidieni, sintetizati de paratiroide, glande aflate in vecinatatea tiroidei) conduce la acelasi fenomen.

Mai multe afectiuni digestive se sol­deaza cu acelasi efect: boala Cro­hn, colita ulceroasa, boala celia­ca, fi­broza chistica, afectiuni hepa­tic­e cro­nice. Boala celiaca este o alergie la gluten (o proteina din grau) care a­fec­­teaza mucoasa digestiva si in­ter­fera cu absorbtia de calciu si vita­mi­na D, elemente esentiale in sinte­za o­soa­sa, lucru cu atat mai grav cu cat afec­tiunea debuteaza in copilarie, in mo­mentele cruciale ale construc­tiei osoase.

Astmul bronsic si scleroza multipla prezinta, de asemenea, un risc de osteoporoza, generat insa de folosirea corticoterapiei si de scaderea capacitatii de efort, fiind stiut ca exercitiul fizic are si el un rol important in sinteza osului.

Unele medicamente folosite pe termen lung prezinta si ele acest efect advers: corticosteroizii (luati pe cale generala), chimioterapicele, unele anticonvulsivante, heparina, unele antiacide folosite in tratamentul ulcerului (inhibitori de pompa de protoni) etc.

Fumatul favorizeaza osteoporoza prin mai multe mecanisme: afectarea vascularizatiei locale, distrugerea osteoblastelor (celule responsabile de formarea osului), cresterea radicalilor liberi, perturbari hormonale care afecteaza hormonii implicati (estrogeni, calcitonina tiroidiana si cortizol).

Alcoolismul interfera in metabolismul calciului si determina modificari hormonale (cresteri ale parathormonului si cortizolului, deficit de testosteron, la barbati, si tulburari ale ciclului menstrual, cu deficit de estrogeni, la femei).

Cum sa fii in forma la 20... si ceva de ani... Obezitatea nu afecteaza doar sanatatea, ci si memoria...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x