Prezenţa bacteriei Escherichia Coli verotoxigenă (E.Coli) a fost depistată într-un număr de şapte probe recoltate din produsele alimentare din mai multe judeţe ale ţării, în urma controalelor efectuate de Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) judeţene.
Potrivit unui comunicat de presă emis de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), în urma controalelor efectuate de DSVA în mai multe judeţe ale ţării, a fost depistată prezenţa E.coli în şapte probe dintr-un total de 114 probe prelevate din carne, lapte şi produse din lapte.
Astfel, în perioada 17.10-2016 – 28.10.2016, au fost depistate trei cazuri de prezenţă E.coli verotoxigenă la probe recoltate de pe suprafaţa carcasei ovine într-un abator din judeţul Bistriţa Năsăud.
Două cazuri s-au înregistrat şi în judeţul Teleorman, acolo unde inspectorii sanitari au depistat bacteria într-un produs de pastă de mici refrigeraţi dintr-o carmangerie şi într-o probă de caşcaval recoltată dintr-un magazin alimentar.
Totodată, într-un supermarket din judeţul Vâlcea şi într-un abator din judeţul Buzău au fost depistate câte un caz, într-un produs din carne de porc şi vită, respectiv, într-o probă recoltată de pe suprafaţa carcasei ovine.
Cele 114 probe au fost prelevate de DSVSA din judeţele Timiş, Buzău, Constanţa, Caraş Severin, Suceava, Tulcea, Bistriţa Năsăud, Maramureş, Sălaj, Covasna, Mehedinţi, Bacău, Vaslui, Cluj, Olt, Vâlcea, Botoşani, Alba, Galaţi, Vrancea, Dâmboviţa, Hunedoara, Călăraşi, Bihor şi din Bucureşti.
"În urma verificărilor, DSVSA judeţele au efectuat controale oficiale la unităţile în care s-a depistat şi comercializat produsele incriminate şi au dispus măsurile prevăzute în Planul Naţional de Control", se mai arată în comunicat.
În raportul Institutului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară se arată că în perioada 16.05.2016 – 28.10.2016 a fost depistată bacteria E.Coli într-un număr de 62 de probe dintr-un total de 1.193 de probe prelevate.
Sursă: Mediafax