- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Descoperire șocantă! Specialiștii au scos la iveală faptul că aproape jumătate de români suferă de o afecțiune, fără să își dea seama de acest lucru. Care sunt semnele care te trimit la doctor?
Din ce în ce mai mulţi români văd în ceată! Aproape 50% suferă de o anumită afecţiune oftalmologică, asta arată ultimul studiu realizat la nivel european. Cei mai afectaţi, însă, sunt copiii. Din cauza orelor petrecute în faţa gadgeturilor, cei mici ajung să poarte ochelari de vedere din primii ani de viaţă. Medicii fac un apel la părinţi, timpul pe telefon sau tabletă ar trebui să fie interzis până al vârsta de trei ani.
Problemele cu ochii încep să fie din ce în ce mai prezente printre români. Un studiu făcut de Consiliul European de Optometrie şi Optică arată că 45% dintre conaţionali au deficienţe de vedere. Slovacii stau cel mai rău la acest capitol, în timp ce croaţii au cea mai bună vedere. Doar 15 % din populaţie suferă de afecţiuni ale ochilor.
Pentru ca vederea să nu fie afectată de lumina puternică albastră a telefonului, specialiştii ne sfătuiesc ca smartphone-ul să fie ţinut la o distranţă de aproximativ 25 de centrimetri faţă de ochi. Cu gât gadgetul este mai apropiat, cu atât lumina poată dăuna mai mult. Copiii sunt cei mai predispuşi la afecţiuni ale ochilor.
Oftalmologii spun că părinţii ar trebui să fie atenţi la fiecare semn. Problemele de vedere pot fi rezolvate mai uşor odată ce sunt descoperite şi tratate până în 7 ani. Frecatul ochilor, lăcrimarea, sensibilitatea la lumină sunt câteva dintre simptomele care ar trebui să-i alarmeze pe părinţi.
Pentru a preveni problemele cu vederea, copiii până în doi ani ar trebui să ajungă la un consult oftalmologic o dată la şase luni. Apoi, din trei în trei ani.