- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Bucureștiul este cea mai prăfuită capitală europeană și înregistrează anual între 300 și 400 de tone de praf toxic pe kilometru pătrat. Cantitatea de praf cauzat de trafic, de activitățile industriale și de eternele șantiere din Capitală este de patru ori mai mare decât valoarea maximă admisă de normele europene.
Iar praful nu se găsește doar în afara locuințelor noastre, ci și în propriile noastre case. Ne dăm seama de cantitatea imensă de pulbere toxică atunci când facem curat în casă, iar peste câteva ore praful se reașterne pe mobilă și pe parchet, de parcă locuința nu ar fi fost curățată de cel puțin o săptămână.
Praful este mai periculos decât pare la prima vedere și reprezintă și o sursă continuă de boli:
- Bronșita
Bronșita reprezintă o afecțiune respiratorie cauzată, printre altele, de praf și de soluțiile toxice folosite pentru curățenia casei. Căile respiratorii se inflamează și apar tusea și spasmele musculare. În cazuri extreme, bronșita acută poate duce chiar la deces.
- Astmul alergic
Astmul alergic este o formă de astm care poate fi generată de praf. Crizele de astm se instalează în special în timpul nopții la persoanele care dorm în camerele cu multă umiditate și mult praf.
- Rinita alergică și rinoconjunctivita
Cele două afecțiuni sunt cauzate de praf, păr de animale sau de mucegai. Rinita alergică se manifestă prin crize de strănut, lăcrimare abundentă, crugerea nasului și tuse uscată și sâcâitoare. Rinoconjunctivita adaugă la aceste simptome și tulburări de vedere, mâncărimi în zona ochilor și acumulări de secreție conjunctivală între pleoape.
Cum poți preveni apariția bolilor
Normele europene par ignorate constant de către autorități, iar multe orașe din țară se confruntă cu un nivel similar de poluare cu cel al Bucureștiului. De aceea este foarte important să păstrezi locuința curată în fiecare zi:
- Aspiră cât mai des cu putință podelele, alte suprafețe dure și salteaua pe care dormi, dar și covoarele și mochetele. Folosește un aspirator performant, care, spre deosebire de vechile modele, reține praful în totalitate și aspiră, șterge și usucă orice suprafață dintr-o singură mișcare, după cum vedem la philips.ro;
- Schimbă cât mai des lenjeria de pat;
- Folosește substanțe de curățat care nu sunt toxice pentru organism;
- Acordă o atenție deosebită băii și bucătăriei, unde bacteriile tind să se dezvolte cu predilecție.
Foto: pixabay.com
GHIMBIRUL, minune la casa omului, dar şi OTRAVĂ! Iată în ce situaţii nu ai voie să îl consumi... Reţetă veche de 5.000 de ani care vindecă numeroase boli! Ce ingredient miraculos conţine...