Rezultate:
- mai putin de 18,5 (subponderal)
- intre 18,5 si 24,9 (normoponderal)
- intre 25 si 29,9 (supraponderal)
- peste 30 (obez)
Ultimele doua rezultate indica un risc mare pentru sanatate (riscul de a dezvolta diabet, boli cardiovasculare si anumite forme de cancer).
Un alt indicator al nivelului de grasime din corp il reprezinta circumferinta taliei. Pentru o greutate normala, ea trebuie sa fie sub 80cm la femei si sub 94cm la barbati.
Daca ai kilograme in exces, nu da vina pe un "metabolism lent" (e rareori cazul). Problemele de greutate vin din consumul a mai multe calorii decat nevoia energetica a organismului.
Ca sa slabesti, trebuie sa mananci mai putine calorii (nu e de ajuns sa renunti la dulciuri si la mancarea prajita) si sa faci sport.
Ponturi:
1. Investeste inteligent. Gandeste-te la numarul de calorii ca la un buget; cheltuieste-l in primul rand pe alimente de baza (carne, paine, cereale, legume, fructe, lactate) si de-abia apoi pe rasfat (biscuiti, prajituri).
2. Alege portii mici. Studiile arata ca avem tendinta de a termina tot ce e in farfurie, chiar daca e mai mult decat ne trebuie.
3. Fa-ti un plan. E bine sa-ti stabilesti niste tinte realiste. Scrie-le pe hartie si taie-le de pe lista, pe masura ce le atingi. (Pune-le pe usa frigiderului, ca sa le ai mereu in fata ochilor, sau scrie-le in jurnal.)
4. Stai departe de diete-minune. Dietele care-ti promit marea cu sarea, pastilele si ceaiurile-minune iti ofera informatii (si incurajari) eronate. Nu exista o modalitate rapida de a slabi.
5. Nu te infometa. Include in dieta alimente bogate in proteine (carne, peste, oua), care iti dau senzatia de satietate. De asemenea, mancarurile cu procent mare de apa (legume, fructe, lapte si iaurt, supe, ciorbe) iti vor umple stomacul. Nu uita sa bei multa apa (n-are nicio calorie). Alimentele uscate, dimpotriva, iti taie foamea mai greu (din acest motiv poti sa termini un pachet intreg de biscuiti, inainte sa-ti treaca foamea).
Citeste si alte articole interesante numai pe Good Food!