România anului 2018 este împărțită în două tabere: pe de o parte sunt părinții care promovează vaccinarea, pe de alta, cei care militează împotriva administrării vaccinurilor, citând studii controversate ale unor specialiști homeopați.
Cert e că boli care pot fi prevenite prin vaccinare fac tot mai multe victime în România, victime care au ales să refuze imunizarea. De exemplu, potrivit site-ului raportuldegarda.ro, 38 de români au murit în timpul epidemiei de rujeolă din 2016, toți nevaccinați. Potrivit datelor furnizate de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, 17 decese au fost înregistrate la copii care încă nu au împlinit un an, vârsta la care se poate face vaccinul antirujeolic. Părinții acestor micuți au ales pentru copiii lor, iar alegerea lor s-a dovedit a fi fatală.
Cifrele sunt într-adevăr alarmante, mai ales în contextul în care aceste tragedii pot fi prevenite, având mijloacele necesare.
CALENDARUL NAȚIONAL DE VACCINARE 2018.România: țara în care vaccinarea nu este obligatorie
Tabel întocmit de site-ul cameradegarda.ro
Organizația Mondială a Sănătății recomandă respectarea schemelor naționale de vaccinare pentru a preveni apariția epidemiilor. Vă reamintim că în România, vaccinarea nu este încă obligatorie. Potrivit aceleiași surse, Ministerul Sănătății a aprobat un calendar național de vaccinare. Încă din primele ore de viață și până la vârsta de 14 ani, copiii ar trebui să fie vaccinați după cum urmează:
„Vaccinarea este singura metodă de combatere și eradicare a multor boli transmisibile. Pentru copiii cu vârsta sub 5 ani există riscul să dezvolte complicații serioase și chiar să moară. Este important să respectăm schemele naționale de vaccinare pentru a asigura cea mai bună protecție posibilă împotriva bolilor prevenibile prin vaccinare. Vaccinarea este metoda dovedită pentru controlul și eliminarea bolilor infecțioase, iar prin vaccinare sunt evitate, anual, între 2 și 3 milioane de decese la nivel mondial”, a declarat pentru raportuldegarda.ro dr. Miljana Grbic, șef al Biroului pentru România al Organizației Mondiale a Sănătății.
CALENDARUL NAȚIONAL DE VACCINARE 2018. Cum e la alții VACCINAREA: opțiune sau obligativitate?
Franţa a mărit numărul vaccinurilor obligatorii. Astfel, începând cu data de 1 ianuarie 2018, numărul vaccinurilor obligatorii pentru copiii din Franța a crescut de la trei la 11. În prezent, în Franța sunt obligatorii trei vaccinuri: împotriva difteriei (din 1938), împotriva tetanosului (din 1940) şi împotriva poliomielitei (din 1964).
Alte opt vaccinuri sunt recomandate la ora actuală: împotriva tusei convulsive, a rujeolei, a oreionului, a rubeolei, a hepatitei B, a bacteriei Haemophilus, a gripei, a pneumococului şi a meningococului C. Acestea au devenit obligatorii, începând de anul ăsta.
Adormi cu părul umed? Faci cea mai mare greșeală!... Dieta minune? Anca Bejan, autoarea cărţii „Dieta-Minune”, explică! Cum a slăbit 60 de kilograme: „E un stil de viață in...