Fumatul este o ruletă rusească. Deşi dăunează grav sănătaţii, sunt convinsă că ştiţi cel puţin un fumător înrăit care nu ar renunţa la acest obicei. Pe acest om nu îl sperie statisticile care spun că 70 de persoane mor zilnic din cauze asociate fumatului sau că tot zilnic zeci de mii de oameni suferă complicaţii provocate de ţigări. Cu ajutorul campaniei Think Twice ne propunem să căutăm variante, opţiuni şi surse complete de informare şi să abordăm inclusiv subiecte tabu pentru ca orice decizie pe care o luaţi să vă ajute să reduceţi riscurile la care sunteţi expuşi.
În România, procentul tinerilor care se apucă de fumat a crescut de la 25% în 2014 la 29% în 2017. Unele state europene au înţeles că politicile restrictive în privinţa fumatului nu trebuie să se îndrepte neapărat către scăderea prevalenţei fumătorilor, ci către scăderea expunerii nefumătorilor.
Dependenţa de tutun are un factor psihologic pe care foarte mulţi oameni îl ignoră crezând că au nevoie doar de voinţă ca să se lase. Specialiştii atrag atenţia că nu este aşa, ba, mai mult, fiecare fumător trebuie să-şi găsească propria soluţie pentru a reduce riscurile la care se expune.
România e pe locul 7 în topul european al ţărilor cu cele mai dure restricţii împotriva fumatului. Dar chiar şi aşa, nu s-a înregistrat vreo scădere notabilă a numărului de fumători. De ce? Pentru că abordarea conceptului de "harm reduction" sau "reducere a riscurilor" nu a fost bine asimilat. În Spania, Marea Britanie, Italia şi Islanda există politici de sănătate publică prin care fumătorilor li se recomandă să facă o schimbare.
4,5 miliarde de dolari au fost investiţi în studierea şi cercetarea tutunul încălzit. Iar fumătorii de azi sunt mult mai informaţi în privinţa alegerilor pe care le pot face.
Iar abordarea din Spania e valabilă şi în Marea Britanie. Brexitul ar putea transforma Anglia în cea mai prietenoasă ţară pentru fumătorii care au înlocuit ţigara clasică cu cea electronică sau tutunul încălzit.
Reducerea riscurilor legate de consum este o preocupare tot mai des întâlnită în industrii dintre cele mai diverse, de la industria alimentară, textilă şi până la cea a tutunului. În acest sens se dezvolta un portofoliu de produse care are scopul de a reduce posibilele efecte nocive la care ne expunem.
Pentru mai multe informații, vă invităm să urmăriți materialul video de mai jos: