Campania „Think Twice”. Soluții pentru reducerea riscurilor pentru fumători

Deşi dăunează grav sănătaţii, sunt convinsă că ştiţi cel puţin un fumător înrăit care nu ar renunţa la acest obicei. Cu ajutorul campaniei Think Twice ne propunem să căutăm variante, opţiuni şi surse complete de informare şi să abordăm inclusiv subiecte tabu pentru ca orice decizie pe care o luaţi să vă ajute să reduceţi riscurile la care sunteţi expuşi.

think twice

Fumatul este o ruletă rusească. Deşi dăunează grav sănătaţii, sunt convinsă că ştiţi cel puţin un fumător înrăit care nu ar renunţa la acest obicei. Pe acest om nu îl sperie statisticile care spun că 70 de persoane mor zilnic din cauze asociate fumatului sau că tot zilnic zeci de mii de oameni suferă complicaţii provocate de ţigări. Cu ajutorul campaniei Think Twice ne propunem să căutăm variante, opţiuni şi surse complete de informare şi să abordăm inclusiv subiecte tabu pentru ca orice decizie pe care o luaţi să vă ajute să reduceţi riscurile la care sunteţi expuşi.

În România, procentul tinerilor care se apucă de fumat a crescut de la 25% în 2014 la 29% în 2017. Unele state europene au înţeles că politicile restrictive în privinţa fumatului nu trebuie să se îndrepte neapărat către scăderea prevalenţei fumătorilor, ci către scăderea expunerii nefumătorilor.

„În alte zone de politică de sănătate nu acceptăm politica de abstinenţă. Dacă le-ai spune oamenilor că problema HIV e ca şi rezolvată dacă nu faci sex, oameni vor râde de tine. E acelaşi lucru cu care ne confruntăm noi. Oamenii vor continua să fumeze, vor continua să apeleze la nicotină”, a explicat Clive Bates, expert în politici publice

„Pentru autorităţi strategia e să te laşi de fumat sau mori. Orice Guvern ar trebui să le ofere cetăţenilor alternative”, spune Riccardo Polosa, profesor universitar, cercetător.

Dependenţa de tutun are un factor psihologic pe care foarte mulţi oameni îl ignoră crezând că au nevoie doar de voinţă ca să se lase. Specialiştii atrag atenţia că nu este aşa, ba, mai mult, fiecare fumător trebuie să-şi găsească propria soluţie pentru a reduce riscurile la care se expune.

„Dacă nu te laşi, te părăsesc, dacă nu te laşi îmi găsesc un alt partener, o altă parteneră. Aceste soluţii sunt disfuncţionale. Nu fac decât pe persoana deja presată de anumite lucruri de dinainte de a ajunge să devină adictivă să mai pună o presiune în plus ceea ce îi confirmă statutul de victimă în propria lui viaţă”, a declarat Constantin Cornea, psiholog.

România e pe locul 7 în topul european al ţărilor cu cele mai dure restricţii împotriva fumatului. Dar chiar şi aşa, nu s-a înregistrat vreo scădere notabilă a numărului de fumători. De ce? Pentru că abordarea conceptului de "harm reduction" sau "reducere a riscurilor" nu a fost bine asimilat. În Spania, Marea Britanie, Italia şi Islanda există politici de sănătate publică prin care fumătorilor li se recomandă să facă o schimbare.

„Când vorbim despre o adicție trebuie să căpătăm sinceritate cu noi înșine, trebuie să fim conștienți de faptul că suntem o persoană și o personalitate adictivă, trebuie să conștientizăm că în jurul nostru avem factori tehnici care ne întrețin adicția. În momentul în care ajungem la această rezoluție cu noi înșine și am ajuns la concluzia - Da, domnule, ca la grupul Alcoolicilor Anonimimi, sunt George, am 30 de ani și fumez de 10 ani, este o problemă și doresc să o rezolv. Este primul pas. Al doilea pas este să găsim resursele care țin de fiecare individ în parte. Pentru că 10 fumători diferiți se vor lăsa in 10 moduri diferite”, a adăugat psihologul.

4,5 miliarde de dolari au fost investiţi în studierea şi cercetarea tutunul încălzit. Iar fumătorii de azi sunt mult mai informaţi în privinţa alegerilor pe care le pot face.

„În Spania sunt foarte mulţi doctori care cred cu adevărat că ţigările electronice sunt bune, nu sunt o problemă ci o parte din soluţie”, spune Riccardo Polosa, profesor universitar, cercetător.

Iar abordarea din Spania e valabilă şi în Marea Britanie. Brexitul ar putea transforma Anglia în cea mai prietenoasă ţară pentru fumătorii care au înlocuit ţigara clasică cu cea electronică sau tutunul încălzit.

„Ştim că vaporii produşi de aceste aparate tind să fie de 100 de ori mai puţin dăunători când e vorba de conţinutul lor. Ştim că oamenii care le folosesc nu au raportat probleme de sănătate în cei zece ani de folosinţă. Ştim că atunci când măsori ce intră în organism, vezi o expunere scăzută. Ştim că în teorie problema la fumat nu e nicotina, ci fumul rezultat din ardere. Ori aceste procese de combustie nu mai loc acum”, a adăugat Clive Bates, expert în politici publice.

Reducerea riscurilor legate de consum este o preocupare tot mai des întâlnită în industrii dintre cele mai diverse, de la industria alimentară, textilă şi până la cea a tutunului. În acest sens se dezvolta un portofoliu de produse care are scopul de a reduce posibilele efecte nocive la care ne expunem.

Pentru mai multe informații, vă invităm să urmăriți materialul video de mai jos:

Video recomandate
Parteneri
7 seriale fantasy pe care trebuie să le vezi dacă ți-a plăcut producția „Shadow And Bone”
Sunt multe seriale fantasy care au apărut de-a lungul timpului pe ecrane, dar nu toate au reușit să înregistreze o faimă la fel de mare ca recenta producție Shadow And Bone. Fie că ești sau nu o împătimită admiratoare a acestui gen cinematografic, cu siguranță seria aceasta te va face să-ți dorești să evadezi din realitate.
Catine.ro
Video
Ultimele știri
Dorian Popa prezintă Te Cunosc de Undeva! After Party, episodul 15. Hai să vezi cele mai tari faze din culise
Te cunosc de undeva, 15 mai 2021. Cine a câștigat finala. Adriana Trandafir și Romică Țociu sunt învingătorii sezonului 16
Te cunosc de undeva, 15 mai 2021. Imagini din culise! Momente adorabile cu Pepe și Raluka: „Pupă-mă și pe mine”
Te cunosc de undeva!, 15 mai 2021. Ana Baniciu și Raluka, moment emoționat, transformate în Cher și Meryl Streep
Te cunosc de undeva!, 15 mai 2021. Pepe, show de excepție transformat în Whoopi Goldberg: „Ești fantastic!”
Te cunosc de undeva!, 15 mai 2021. Emilia Popescu, monolog emoționant: „ Am plâns și am avut și nodul în gât”
Te cunosc de undeva!, 15 mai 2021. Liviu Vârciu și Andrei Ștefănescu, fenomenali, transformați în Elvis Presley și Freddie Mercury
Te cunosc de undeva, 15 mai 2021. Cristina Vasiu a fost "The Best” în Marea Finală: „Ești genială!”
Te cunosc de undeva, 15 mai 2021. Adriana Trandafir și Romică Țociu, cabaret sublim, transformați în Liza Minnelli și Joel Grey
Te cunosc de undeva, 15 mai 2021. Mirela Vaida, moment spectaculos de folclor: „Te felicit și îți mulțumesc”
Mai multe