Antena Căutare

Cancerul orofaringian este tot mai mult asociat cu infectia HPV

Declaratia din urma cu cateva luni, prin care cunoscutul actor Michael Douglas recunostea ca sufera de cancer orofaringian in stadiu avansat (dar cu 80% sanse de supravietuire), a starnit multe controverse in media, dar si in lumea medicala din SUA, care au profitat de ocazie sa traga un nou semnal asupra acestei maladii.

Cancerele orofaringiene (care afecteaza in principal baza limbii, amigdalele si faringele) au un procent destul de redus de supravietuire: peste cinci ani (circa 50%).

Si asta nu pentru ca ar fi foarte virulente, ci pentru ca sunt diagnosticate, de obicei, in stadii avansate. In SUA, de exemplu, sunt descoperite aproximativ 34.000 de noi cazuri anual, iar in total, in lume, 480.000 pe an, o frecventa mai mare fiind observata in Franta si in Ungaria.

Avertismentul lansat de medici este nu atat cresterea frecventei maladiei, cat schimbarea profilului patologic. Astfel, daca in trecut se considera ca factorii de risc sunt fumatul si consumul excesiv de alcool (si mai ales asocierea lor), iar pacientii erau in mod frecvent barbati cu varsta peste 50 de ani, in ultimele doua decenii s-a constatat o inmultire a tumorilor asociate cu infectia HPV.

Riscul cel mai mare il au barbatii in jurul varstei de 40 de ani, nu neaparat fumatori sau bautori. Concluzia este ca, desi fumatul si alcoolul raman factori clar determinanti in producerea cancerului orofaringian, totusi, incidenta acestor tumori a scazut din cauza atitudinii si masurilor adoptate impotriva fumatului.

Articolul continuă după reclamă

In schimb, in aceasta perioada, cancerul orofaringian asociat cu HPV a crescut, dublandu-se la persoanele intre 40 si 50 de ani. Este implicat in primul rand tipul HPV 16, dar si HPV 18, ambele incriminate in geneza cancerului de col uterin.

Un studiu desfasurat in Suedia pe durata a 30 de ani a aratat ca, daca in anii '70, doar 25% dintre tumorile orofaringiene erau asociate cu HPV, intre 1990 si 2000, incidenta a ajuns la 57%, iar dupa anii 2000, la 68%.

Intre 2006 si 2007, s-a ajuns la un procent ametitor, de 84%, desi studiile americane indicau 72%, ceea ce a facut ca medicii sa prezica o explozie ,,epidemica" a acestor cancere in viitor. Asta pentru ca orice persoana care a avut mai mult de sase parteneri de sex oral are un mare risc de boala, iar infectia se contacteaza in jurul varstei de 20 de ani, pentru ca neoplasmul sa fie descoperit in jur de 40 de ani.

Cauza este deci, in mod evident, schimbarea practicilor sexuale, practicarea cu predilectie a sexului oral, care, deseori, nu este considerat ,,sex cu adevarat" (acest lucru aduce o relaxare a constiintei si, in plus, pare o metoda simpla de contraceptie) si cresterea numarului de parteneri.

In consecinta, se face deseori neprotejat, ceea ce, pe langa contaminarea cu HPV, mai poate aduce si alte infectii grave: herpes, chlamidia, gonoree, HIV. De exemplu, studii facute in SUA au aratat ca jumatate dintre adolescenti fac sex oral (chiar daca 10%-20% nu au practicat inca sex vaginal), iar in Marea Britanie, dintre tinerii cu varste intre 16 si 21 de ani, aflati in perioada de studii (deci considerati mai bine informati), 80% nu se protejau in timpul sexului oral, desi o faceau sistematic pentru sexul vaginal.

Daca in trecut infectia HPV era considerata o boala exclusiv feminina, evolutia de data recenta arata ca barbatii contacteaza, transmit infectia si dezvolta tumori asociate HPV.

Riscurile acestea sunt mai mici in ceea ce priveste localizarea genitala (cancerul penian, de exemplu), dar sunt mai mari decat la femei in ceea ce priveste cancerele orofaringiene. Singura consolare ramane faptul ca aceste tumori sunt mai usor curabile, au un prognostic mai bun decat cele care nu sunt legate de HPV.

Primele simptome sunt vagi, nespecifice: durere in gat (nu neaparat puternica, dar persistenta) sau ureche, dificultati de inghitire, raguseala, hemoragii, nodul sau senzatia de "ceva" in gat.

La aparitia lor este recomandat sa va prezentati la medic, cel mai bine la un specialist ORL. (Mai multe informatii in legatura cu acest subiect va oferim in Jurnalul de sanatate din data de 9 noiembrie, la rubrica "Medicul de familie").

Citeste jurnalul.ro

VIDEO! Alerta de viroze respiratorii... VIDEO! Sportul si alimentatia la varsta a treia...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 7 noiembrie 2024. Angel și fiica sa, Ana Maria au câștigat 3.500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 7 noiembrie 2024. Angel și fiica sa, Ana Maria au câștigat 3.500 de lei Vineri, 01.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x