Antena Căutare

De ce e bine să mănânci căpșuni. Beneficii nebănuite pentru sănătate

Căpșuni. Pe lângă faptul că sunt absolut delicioase, căpșunele au și mulți nutrienți ce aduc beneficii incredibile pentru sănătate, pentru piele

De ce e bine să mănânci căpșuni. Beneficii nebănuite pentru sănătate Galerie
Căpșuni

Căpșuni. Pe lângă faptul că sunt absolut delicioase, căpșunele au și mulți nutrienți ce aduc beneficii incredibile pentru sănătate, pentru piele și întregul organism.

Fie că le folosim în dulceața de căpșuni sau în tot felul de rețete cu căpșuni, minunatele căpșune sunt foarte aspectuoase și cu adevărat delicioase. Pe lângă asta, căpșunele au și multe beneficii pentru sănătate, lucru cunoscut încă din antichitate.

Pe lângă gustul delicios, sunt sățioase și conțin peste 50 de substanțe benefice organismului uman. Consumul de căpșuni se recomandă pentru buna funcționare a inimii și a circulației sângelui, ele menținând și elasticitatea vaselor. Totodată, căpșunele favorizează producerea globulelor roșii, stimulează metabolismul și cresc capacitatea de ardere a grăsimilor.

Căpșuni, sursă importantă de vitamina C

8 căpşuni de mărime medie asigură 140% din necesarul de vitamina C zilnic recomandat şi 20% din acidul folic recomandat femeilor gravide. Vitamina C care este cunoscută pentru proprietăţile de stimulare a imunităţii organismului, fiind în acelaşi timp un antioxidant eficient.

Ideale în dieta de slăbit

O cană de căpşuni are doar 55 de calorii, dar o mulțime de substanțe nutritive. Sunt sățioase și delicioase, deci pot fi folosite cu ușurință în dietele de slăbit, mai ales când este sezonul lor.

De ce e bine să mănânci căpșuni. Beneficii nebănuite pentru sănătate

Beneficii căpșuni pentru piele

Vitamina C găsită în căpşuni produce colagen, benefic pentru păstrarea elasticitiăţii pielii. Iar acidul elagic previne distrugerea colagenului şi inflamarea pielii, acestea fiind principalele cauze ale apariţiei ridurilor.

  • Amestecate cu mierea, căpşunele pot fi folosite pentru tratarea arsurilor şi a inflamaţiilor.
  • Căpşunele sunt extrem de eficiente şi în tratarea tenului gras, cu tendinţă acneica, pori dilataţi şi puncte negre, fiind recomandate măştile realizate din fructele proaspete, eventual amestecate cu zeama de lămâie şi iaurt.

    De ce e bine să mănânci căpșuni. Beneficii nebănuite pentru sănătate

Menţin sănătatea inimii, ajută la reglarea presiunii sângelui

O porţie de căpşuni conţine 134 mg de potasiu şi ajută la menţinerea presiunii sângelui la nivel normal, acţionând ca un amortizor împotriva efectelor negative ale sodiului. Astfel, reducând lipoproteinele LDL, inflamaţia şi presiunea sângelui, căpşunile sunt considerate cele mai bune fructe pentru sănătătatea inimii.

Beneficii căpșuni - scad colesterolul

Fitochimicalele din căpşuni contracarează efectele lipoproteinelor de tip LDL, care pot cauza formarea unei plăci la nivelul arterelor. Consumul căpşunilor reduce lipidele din sânge, care, în cantităţi mari, se pot depune pe pereţii arterelor.

Căpșuni în sarcină?

Nutriționiștii spun că sunt sănătoase căpșunile în sarcină, atât timp cât viitoarea mamă nu este ea însăși alergică la căpșuni. Acidul folic este recomandat femeilor însărcinate sau celor care îşi doresc o sarcină, căpşunile conţinând 21 mg pe porţie. Acest tip de vitamină B ajută fătul să-şi dezvolte craniul şi măduva spinării.

Căpșuni. Dezavantajele consumului de căpșune

Consumul de căpșuni poate avea efect alergenic. Medicii nu recomandă capsuni copiilor sub 1 an, iar cei cu vârste apropiate, ori cu istoric de alergii pot să consume căpșuni, dar cu atenție sporită și nu în cantități foarte mari

Căpșunile nu sunt recomandate nici persoanelor cu intoleranță la aspirină deoarece contin acid acetilsalicilic.

Istoria căpșunilor

Începând chiar dinainte de 1300, francezii au început sa ia plantele de căpșuni din păduri şi să le crească în grădină cu scop decorativ, Charles al V-lea, regele Franţei între 1364 şi 1380 avea peste 1.200 de căpşuni în grădina regală de la Luvru.

Potrivit istoricilor, primii căpşuni de grădină au fost cultivaţi în Franţa, la finalul secolului al XIII-lea. Cu toate acestea, specii sălbatice de căpşuni au fost crescute încă din cele mai vechi timpuri, căpşuna fiind un fruct menţionat în literatura de specialitate din Roma Antica. Pe atunci, căpșunele erau utilizate pentru tratarea melancoliei, leşinului, inflamaţiilor, febrei, infecţiilor, mirosului neplăcut şi a multor altor afecţiuni.

Rețete cu căpșuni

În sezonul lor, căpșunile sunt delicioase șu pot fi folosite atât în dulceața de căpșuni, cât și în tot felul de rețete cu căpșuni, care mai de care mai originale. Iată câteva rețete cu căpșuni:

Cașcaval pane cu sos de iaurt și căpșuni, o rețetă cu care sigur îi vei cuceri pe cei dragi. Vezi rețeta cu căpșuni aici

Salata Paradisul căpşunilor - Vezi aici rețeta de salată de căpșuni a bucătarului Vlăduț

Ruladă cu dulceață de căpșuni

5 criterii esenţiale de selecţie a halatelor medicale... Pijamaua inteligentă poate deveni un accesoriu esenţial pentru cei care suferă de insomnii...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x