Vitamina D este produsa de organism în mod natural atunci cand pielea este expusă la soare, dar o putem asimila tot în mod natural, consumând anumite alimente, precum ficat, carne de vită, pește gras, iaurturi, portocale, cereale integrale, gălbenuș de ou și multe altele.
Vitamina D are rol in asimilarea calciului si a fosforului la nivelul intestinului subtire, precum si in fixarea acestora in oase si in dinti, rezultand o mineralizare osoasa corecta. In plus, blocheaza eliberarea hormonului paratiroidian, care reabsoarbe tesutul osos, conducand la subtierea si slabirea oaselor, fapt care creste riscul de fracturi.
Cristian Mărgărit, specialistul în nutriție, ne recomandă pentru perioada izolării din cauza pandemiei de coronavirus să consumăm cât mai mult pește, bogat în vitanmina D, seleniu, zinc, iod, dar și ficat de cod, bogat în vitamina D și omega 3 și ne propune chiar și o rețetă proprie de pastă din sardine cu ficat de cod.
Ne trebuie pentru această rețetă o conservă de sardine în ulei de măsline, puțin ficat de cod, ceapă verde și zeamă de lămâie.
Scurgem peștele de ulei, adăugăm peste el ficatul de cod, puțină ceapă verde, tocată mărunt, puțină zeamă de lămâie și pornim blenderul transformând totul într-o pastă delicioasă.
Servim pasta de sardine cu ficat de cod pe felii de pâine, de preferat cu semințe, sau integrală.
Citește și: Vitamina D, tot ce trebuie să știm despre rolul și importanța ei asupra organismului primăvara
Însă, Cristian Mărgărit ne recomandă să apelăm și la suplimentele naturale de vitamina D, din farmacii, atunci când expunerea la soare chiar nu este posibilă, atât din cauza izolării cât și din cauza vremii nefavorabile.
Pentru mai multe detalii despre cum ne luăm doza necesară de vitamina D în perioada izolării și sfaturi de la Cristian Mărgărit, accesați materialul video de mai jos: