Antena Căutare

Care sunt cauzele sindromului burnout și ce soluții există

Sindromul burnout sau boala muncii în exces afectează tot mai mulți oameni, de la an la an. Aproape jumătate din populația activă a planetei simte că „arde“ din interior, suferind de stres cronic.

Sindromul Burnout | REDPIXEL.PL/ Shutterstock

Această boală se manifestă, în special, în rândul persoanelor competitive, cu realizări profesionale deosebite. Deși un loc de muncă îți poate oferi beneficii salariale extraordinare, care să-ți permită să îți cumperi bijuterii scumpe, precum diamante sau ceasuri tissot, ori să mergi în excursii în locuri exotice, deadline-urile greu de gestionat, tensiunile psihice care apar în relația cu colegii și stresul constant duc la o stare generală de degradare psihică. Din acest motiv, devine mai greu să te bucuri de toate avantajele unui loc de muncă bine plătit, de exemplu.

Deși este considerată o boală a societății moderne, rădăcinile sale au fost descoperite în anii ‘70 de psihologul american Herbert Freudenberger. Iată care sunt cauzele sindromului burnout și ce soluții există.

1. Volumul de muncă

Când volumul de muncă este corespunzător capacității tale, atunci poți duce sarcinile la bun sfârșit în timp util, având și posibilitatea de a te odihni și recupera. Pe de altă parte, când organismul se simte supraîncărcat, posibilitatea de a restabili echilibrul între muncă și relaxare nu mai există.

Articolul continuă după reclamă

Pentru a ține sub control nivelul de muncă, poți lua câteva măsuri care să-ți ușureze viața. Planifică sarcinile și timpul alocat acestora, prioritizează activitățile, deleagă sarcinile, învață să spui „nu“. Aceste măsuri ar putea reduce considerabil volumul de muncă, diminuând astfel senzația de burnout și oferind timp de relaxare.

2. Lipsa de control

Dacă simți că îți lipsește autonomia și accesul la resurse, iar deciziile pe care le iei în viața profesională îți afectează bunăstarea, e momentul să faci un pas în spate. Sentimentul că ai pierdut controlul este unul dintre simptomele sindromului burnout. Pentru a rezolva această problemă, trebuie, în primul rând, să conștientizezi ce anume a dus la acest sentiment. De ce ai aceste gânduri? Sarcinile de la job continuă și în afara orelor de program? Ești într-un contact permanent cu superiorii, astfel că simți că trebuie să fii mereu la dispoziția lor? Iată câteva întrebări care te-ar putea ajuta să găsești o rezolvare.

3. Recompensele

În cazul în care recompensele de la locul de muncă nu se ridică la înălțimea efortului depus și timpului pe care îl aloci, atunci poți avea sentimentul că munca ta este în zadar. În astfel de situații, e nevoie să îți dai seama de ce anume ai avea nevoie pentru a te simți pe deplin apreciat. E vorba de o mărire salarială sau de o promovare? Ai nevoie de mai mult feedback pozitiv din partea șefilor? Vrei mai mult timp liber pentru a te bucura de avantajele deja câștigate? Este important să îți dai seama ce anume te nemulțumește și să pui în balanță aspectele pozitive cu cele negative pentru a identifica cea mai bună soluție pentru rezolvarea acestei situații.

4. Mediul de lucru

Un alt aspect important care poate contribui la satisfacțiile unui loc de muncă îl reprezintă colegii. În funcție de cât de binevoitori sunt cu tine, mai ales în situații de criză, poți stabili relații care să te ajute să depășești momentele dificile, care, invariabil, apar la un job. Un feedback oferit unul coleg care a făcut un proiect inedit sau o vorbă bună spusă unui subaltern care are o zi proastă sunt mici gesturi care pot schimba atmosfera într-un spațiu de lucru. Sindromul burnout poate fi contagios, așa că este important moralul întregului grup.

5. Corectitudinea

O altă problemă care poate afecta starea de sănătate a angajaților este legată de felul în care se simt tratați la locul de muncă, dacă primesc sau nu același tratament cu colegii lor. Dacă simți că lipsa de corectitudine îți agravează starea proastă și îți accentuează problemele de sănătate mintală, e timpul să iei măsuri. Spune cu voce tare ce te deranjează, pentru că, uneori, oamenii nu își dau seama de problemele celor din jur și nu iau măsuri, dacă acestea nu le sunt cerute.

Burnout nu înseamnă doar să fii obosit. Este o problemă complexă care necesită soluții ce pot avea mai multe fațete. Înainte de a renunța la locul tău de muncă, încearcă să găsești cauzele care au dus la apariția sindromului burnout și să faci schimbările necesare pentru a remedia problema.

Sursă foto: REDPIXEL.PL/ Shutterstock

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist Vineri, 22.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x