- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Atenție mare la unele simptome pe care organismul ni le oferă și pe care mulți dintre noi le ignorăm fără să realizăm pericolele care ne pasc.
Cancerul pancreatic este una dintre cele mai grave forme de cancer, cu o rată a mortalităţii extrem de ridicată şi asta din cauză că simptomele apar când boala este deja avansată.
Pancreasul este un organ lung, subțire în abdomen, care produce enzime digestive și hormoni, cum ar fi insulina. Cancerul pancreatic reprezintă creşterea celulelor canceroase în pancreas.
Cauzele cancerului pancreatic și factorii de risc
În mod normal, celulele corpului se divid în mod regulat. Cancerul apare când celulele corpului se divid fără ordine sau control; dacă această diviziune continuă necontrolat, apare o masă de țesut, numită tumoare. Termenul “cancer” se referă la o creștere malignă, care poate, de asemenea, să invadeze țesuturile din apropiere, apoi să se răspândească în alte zone ale corpului. Cauza exactă a acestei divizări celulare anormale este neclară, cel mai probabil o combinație de factori de mediu și genetici.
Citește și:
Adevăratele otrăvuri! Alimentele ”cancer pe pâine” ucid încet, dar sigur!
Cancerul pancreatic este mai frecvent la bărbați și la persoanele care au vârsta de peste 40 de ani.
Factorii suplimentari care pot crește riscul de apariție a cancerului pancreatic includ:
– fumatul și utilizarea tutunului fără fum (cum ar fi tutunul de mestecat);
– diabet;
– abuzul de alcool;
– pancreatită cronică;
– antecedente personale sau familiale ale anumitor tipuri de polipi de colon sau cancer de colon;
– antecedente familiale ale cancerului pancreatic, în special la purtatorii de gena BRCA2 (care este legată de cancerul de sân);
– dieta bogată în grăsimi;
– obezitatea sau supraponderalitatea pot diminua, de asemenea, șansele de supraviețuire din cauza cancerului pancreatic.
Citește și:
Simptomele cancerului pancreatic
Cancerul pancreatic nu produce simptome în stadiile incipiente; cancerul poate crește pentru un timp înainte de apariția oricărui semn. Simptomele care apar în cele din urmă pot fi vagi. În multe cazuri, până în momentul în care cancerul este descoperit, acesta sa răspândit în afara pancreasului.
Simptomele cancerului pancreatic variază în funcție de dimensiunea și localizarea tumorii și includ următoarele:
– pierderea poftei de mâncare;
– greaţă;
– pierdere în greutate care este inexplicabilă;
– durerea din abdomenul superior, uneori răspândită în spate (care rezultă din creșterea și răspândirea cancerului);
– icter (colorația galbena a pielii si a albului ochilor);
– modificarea scaunului;
– urina neagră (dacă tumora blochează canalul biliar comun);
– durere, slăbiciune, spasme musculare, frisoane și diaree (mai ales dacă cancerul implică celulele insulare care produc hormoni, cum ar fi insulina).