Antena Căutare

Cât de murdari sunt, de fapt, banii. Materialul din care sunt confecționați este inamicul principal

În timpul pandemiei de coronavirus am devenit cu toții mai conștienți de numeroasele locuri în care germenii pot trăi, de la anumite suprafețe, până la obiectele de uz zilnic. Banii fac parte din lucruile cu care umblăm cel mai des, iar acest lucru ne afectează într-un anumit fel

Cât de murdari sunt, de fapt, banii. Materialul din care sunt confecționați este inamicul principal
Cât de murdari sunt, de fapt, banii. Materialul din care sunt confecționați este inamicul principal | Pexels.com

În cazul leilor românești, vinovatul principal ar fi materialul din care sunt făcuţi: polimerul. Acesta îi face rezistenţi, greu de falsificat, dar şi magnet pentru bacterii. Iar patogenii construiesc pe banii noştri adevărate colonii. În timp ce dolarii găzduiesc câte o familie de bacterii, pe leii româneşti trăiesc bine generaţii întregi de e-coli şi stafilococi aurii.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă populației să evite să folosească bancnote și monede și să recurgă pe cât posibil la plățile cu cardul, contactless. Banii ar putea să transmită virusul și nu știi când și cum poți primi rest o bancnotă purtătoare, explică reprezentanții OMS.

„Ca oameni, suntem scăldați în microbi”, a declarat pentru HuffPost Philip M. Tierno, profesor de microbiologie și patologie la Școala de Medicină Grossman a Universității din New York.

În 2014, cercetătorii de la NYU’s Center for Genomics & System Biology au identificat aproximativ 3.000 de tipuri de bacterii pe dolari. Acești microbi au inclus bacterii legate de intoxicații alimentare, infecții cu stafilococ, ulcer gastric și pneumonie.

De obicei, oamenii împrăștie bacterii din trei zone ale corpului - nas și gură prin secreții respiratorii, cum ar fi streptococi, piele, cum ar fi stafilococi și materii fecale.

„Din fericire pentru noi, nu totul este un agent patogen și avem un răspuns imunitar care încearcă să combată infecția”, a adăugat el. In plus, este nevoie de un anumit numar de organisme pentru a provoca o infectie, care variaza in functie de agentul patogen.

Pentru ca organismul să fie infectat cu salmonella, ar trebui să luați sau să ingerați o cantitate mare de bacterii pentru a vă depăși flora intestinală normală, în timp ce, teoretic, doar câteva particule virale pot da naștere unui episod de norovirus.

Tierno a mai subliniat faptul că a găsit mai mulți microbi pe facturile de hârtie decât pe monede.

„Moneda are componente metalice precum nichelul, cuprul, argintul și zincul, dintre care unele pot fi antimicrobiene”, a explicat el.

Alte substanțe detectate frecvent pe bani sunt drogurile.

Există urme de cocaină pe 80% și 90% pe bani. Un studiu din 2001 a detectat heroină pe 70%, metanfetamină pe 30% și PCP pe 20% din numerar.

„Înainte de a vă atinge gura, ochii sau nasul, ar trebui să vă spălați pe mâini”, a spus el. „Banii nu sunt neapărat cel mai mare canal de infectare, dar orice obiect atins de mai multe ori pe zi de diferite persoane, precum telefonul sau banii, poate fi o problemă. De aceea, ar trebui să vă dezinfectați periodic și telefonul."

Credeai că procedezi bine? Cum să faci duș corect, potrivit dermatologilor...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x