Live acum
Prime Time 20:30Poftiţi pe la noi: Poftiţi la Nea Marin!

Nu te-ai fi gândit niciodată! Cât de periculoși pot fi pufuleții pentru copiii tăi

Una dintre cele mai indragite gustari ale romanilor sunt pufuletii, insa nimeni nu stie cu exactitate care sunt efectele negative asupra sanatatii consumatorilor. Asociatia pentru Protectia Consumatorului a realizat un raport care dezvaluie ingredientele continute atat de pufuletii simpli, cat si de cei cu arome.

Una dintre cele mai îndragite gustări ale românilor sunt pufuleții, însa nimeni nu știe cu exactitate care sunt efectele negative asupra sănătății consumatorilor. Asociația pentru Protecția Consumatorului a realizat un raport care dezvăluie ingredientele conținute atât de pufuleții simpli, cât și de cei cu arome.

Asociația pentru Protectia Consumatorului a realizat o analiza pe 32 de tipuri de pufuleti, iar concluziile sunt urmatoarele:

- 59% din produsele analizate conţin o cantitate mai mare de 5 grame acizi graşi saturaţi, astfel de produse nu sunt recomandate copiilor

- 38% din produsele analizate conțin între 1 şi 8 aditivi alimentari!

- 34% din produsele analizate conţin sare iodată!

- 31% din produsele analizate conţin între 2 grame de sare şi 3 grame de sare per 100 grame produs!

- 22% din produsele analizate conţin potenţiatori de gust şi aromă!

- 22% din produsele analizate conţin extract de drojdie!

- conținutul de caşcaval pudră variază între 0,1% și 0,5%


Ingrediente:

Făină de porumb, mălai grişat, griș din porumb, făină de cartofi, făină de orez, făină de grâu, ulei de palmier, grăsime vegetală de palmier total hidrogenată, ulei de floarea soarelui, ulei de rapiţă, zahăr, sirop de glucoză, dextroză, maltodextrină, pesmet, pătrunjel, busuioc, ceapă pudră, usturoi pudră, proteină vegetală hidrolizată, proteină din lapte, zer dulce praf, extract de zer, lapte praf degresat, lactoză, caşcaval pudră, praf de brânză, sare de masă, sare iodată, arahide, pastă de alune, roşii pudră, extract de drojdie, paprica, condimente, extract de rozmarin, piper alb şi cayenne.

Aceștia au în compoziție foarte mulți euri E100, E262, E 270, E 296, E330, E471 care produc diferite disfuncții.

În conformitate cu Ordinul nr 1563/2008 emis de Ministerul Sănătăţii, copiilor nu le sunt recomandate produsele cu peste 300 kcal per unitatea de vânzare.

„Pufuleţii constituie una din gustările cele mai apreciate de către copii, dar, din păcate, foarte puţini părinţi cunosc faptul că există sortimente de pufuleţi cu o încărcătură chimică foarte mare, constituită din potenţiatori de gust şi arome, coloranţi, acidifianţi, emulsifianţi şi arome sintetice. Pufuleţii sunt produse hipercalorice, cu un conţinut ridicat de grăsimi saturate şi sare, fapt care nu-i recomandă să facă parte din alimentaţia copiilor, a femeilor însărcinate şi a celor care suferă de boli cardiovasculare, renale şi sindrom metabolic.”, spune conf. univ. dr. Costel Stanciu, președintele APC.

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro