Mucoasa uterului se elimina la ciclu. Mai pe intelesul omului, endometrul este tesutul ce captuseste uterul. Urmand mecanismul unui reflux, mucoasa iese prin trompe si, ajungand in peritoneu, incepe sa se depuna aiurea.
Reamintim ca peritoneul este si el captuseala care tapeteaza abdomenul prin interior. Mucoasa uterului e „rautacioasa" si se depune aiurea dupa ce iese din uter. Se depune anormal pe ovare, pe organele digestive, pe vezica urinara, pe peritoneu. Ca o curiozitate, manechinele frumoase fac endometrioza.
Pentru aceasta depunere aiurea a mucoasei uterului de vina sunt si hormonii. Mucoasa uterina depusa aiurea se poarta ca un endometru, deci ca un tesut de captuseala a uterului, asa ca sangereaza la ciclu: si pe calea digestiva si pe anus.
Mai rar se fixeaza pe plamani, asa ca femeia poate scuipa sange. Din pricina acestei depuneri aiurea a mucoasei uterului apar dureri inainte sau in timpul ciclului, apar dureri la actul sexual, se descopera chisturi ovariene, se ajunge la infertilitate.
Endometrioza evolueaza in mai multe stadii. Daca este descoperita din vreme se ajunge la operatie. Este o boala complexa care se asociaza cu dureri, infertilitate, act sexual dificil, dureros. Chisturile endometriozice sunt formatiuni provenite din mucoasa transformata in chisturi. Aceste formatiuni trebuie operate.
Mucoasa depusa aiurea se distruge cu laser, prin coagulare bipolara sau se scoate mucoasa endometriozica chirurgical. Se poate opera si laparoscopic, adica miniinvaziv, dar si clasic, cu bisturiul.
Citeste si Jurnalul National!
Foto: sheknows.com
Ce alimente trebuie sa consumam toamna... VIDEO! Terapii miraculoase cu lipitori...