Antena Căutare

Ce alegem: exercitii cardio sau forta?

In salile de fitness, fetele se imbulzesc toate in zona de cardio, stau ordonate la rand si fac liste de asteptare, fie ca e vorba de biciclete, de mersul/alergatul pe banda, stepper etc. Ele lucreaza din greu, constiincioase, dar de fiecare data avand aceeasi rutina. Si au intotdeauna mare grija sa evite zona aparatelor de forta, ca nu care cumva sa se trezeasca a doua zi cu brate ca de culturist.

Pe de alta parte, baietii se inghesuie toti in jurul "fiarelor", de care trag si imping cu mare voinicie, fie ca este vorba de aparate de forta sau de haltere si gantere, "jucariile" lor preferate. Nu s-ar apropia, insa, nici in ruptul capului de zona de cardio, ca nu cumva sa li se "topeasca" vreun gram de muschi cu atata truda construit.

Ambele tipuri de atitudini sunt gresite si ca o sedinta reusita de fitness ar trebui sa contina un raport echilibrat de exercitii tip cardio si exercitii pentru forta.

Exercitiile "cardio" se refera in primul rand la antrenamentul sistemului cardiovascular (inima si vase de sange). Sunt exercitii aerobe, deci duc la cresterea consumului de oxigen, realizata in special prin cresterea pulsului. Odata cu aceasta are loc si cresterea metabolismului, deci se vor arde mai multi carbohidrati si grasimi. Pe langa numeroasele efecte pozitive in ceea ce priveste forma fizica si, la modul general, starea de sanatate, exercitiile cardio sunt si o buna metoda de slabit. Eficienta lor, insa, scade odata ce organismul se obisnuieste cu ele si din aceasta cauza trebuie sa ne facem un program cat mai variat.

Exercitiile de forta au in vedere in primul rand activarea principalelor grupe musculare. Acesta este un efort anaerob (care nu duce la cresterea consumului de oxigen), cu consecinte extrem de benefice asupra tonusului general dar si a scaderii in greutate si imbunatatirii multor parametri fizico-medicali. Datorita faptului ca orice muschi exersat va consuma mai multa energie chiar si in repaus, cu cat reusim sa lucram mai multe zone ale corpului, cu atat mai castigati vom fi. Cat despre teama dezvoltarii exagerate a masei musculare - este total nejustificata: atata timp cat lucram cu greutati medii, nu vom ajunge niciodata sa obtinem o dezvoltare masiva, chiar daca o parte din locul grasimii "topite" de sub piele va fi luat de fibre musculare.

Prin natura lor complementara, atat exercitiile cardio cat si cele de forta sunt necesare pentru mentinerea unei bune forme fizice.
Astfel, ne putem organiza programul pentru a include intre 20 si 40 de minute din fiecare tip de exercitii, in functie de timpul disponibil, de scopul pe care vrem sa-l atingem si, de ce nu, de dispozitia noastra de moment. Caci cu siguranta nu riscam sa ne transformam peste noapte nici intr-un alergator de maraton numai piele si os si nici intr-un castigator de concursuri de culturism.

Citeste si Sfatul Parintilor

FOTO: ellipticaltrainerinc.com

Afla ce sporturi din cadrul Jocurilor Olimpice ar alege cele mai elegante femei!... Cum ne imbolnavim dormind...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x