- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Exista si alimente care ne pot face dependenti. Constientizam acest lucru sau nici nu ne facem probleme?
De cate ori nu va auziti spunand: „mi-e dor de o inghetata", „as manca niste ciocolata", „mi-e o foame de mor, vreau neaparat la un fast-food sa devorez un hamburger, cartofi prajiti si la sfarsit sa ma racoresc cu o bautura acidulata energizanta". Sigur, unora li se intampla sa aiba astfel de dorinte mai des decat vor sa recunoasca. Cand treci pe langa un fast-food e imposibil ca acesta sa fie vreodata fara clienti.
Dulciurile pe baza de zahar dau dependenta
Produsele pe baza de zahar se gasesc din abundenta in magazine. Ele satisfac chiar si cele mai pretentioase gusturi: de la bomboane la ciocolata, de la fursecuri la biscuiti cu crema, de la prajituri la torturi uriase, de la placinte la inghetata. Ce au ele asa de bun incat ne atrag sa le cumparam si sa le consumam des? Toate dulciurile au un numitor comun: zaharul. Iar despre cat de nociv poate deveni zaharul consumat frecvent s-au scris deja romane-fluviu. Zaharul este principalul ingredient din dulciuri care creeaza dependenta si dorinta de a mai consuma inca o portie de dulce.
Ce boli poate produce consumul de zahar?
Din pacate, dependenta de produse care contin zahar nu inseamna doar dorinta de a manca din nou ceva dulce, ci este urmata de un intreg arsenal de boli grave: diabet, candidoza, carii dentare, iar in formele sale agravante efectul zaharului duce la obezitate si arteroscleroza.
Atentie: Dintre dulciuri, inghetata si ciocolata sunt primele pe lista la capitolul „dependenta". Prin continutul si savoarea lor, cele doua produse au ajuns sa dea multor oameni dependente severe.
Sfat:
Mancati portii cat mai mici de dulciuri procesate achizitionate din magazine. Ele au o cantitate exagerat de mare de zahar. Inlocuiti nevoia de dulce cu un fruct de sezon. Indulciti ceaiurile sau limonada cu miere de albine.
Mancarea de tip fast-food
Fast-food-urile au invadat lumea moderna, dar odata cu ele a crescut si numarul persoanelor supraponderale si obeze. Restaurantele de tip fast-food au devenit un loc in care cei mai multi revin imediat dupa prima portie. Ce au hamburgerii, cartofii prajiti, pulpele de pui crocante de sunt atat de bune la fast-food si acasa nu? In primul rand, multa grasime, multa sare si apoi arome. Aromele ne atrag in capcana lor, facandu-ne dependenti de produs. Fara doar si poate aditivii alimentari folositi de producator au acelasi efect nociv. Specialistii sustin ca alimentele fast-food dau dependenta si provoaca boli de inima, supraponderabilitate si obezitate.
Produsele pe baza de aditivi
Aditivii din produse sunt folositi tocmai pentru a le imbunatati gustul si aroma. De aceea ei actioneaza asupra papilelor gustative, unii dintre ei chiar asupra creierului, inducand dependenta. Cei mai periculosi aditivi sunt colorantii din sucuri si dulciuri, potentiatorii de aroma din mezeluri si preparate din carne, precum si conservantii intalniti aproape in toate produsele procesate cu termen de valabilitate ridicat.
Sfat:
Consumati cat mai rar produse care au in compozitie aditivi alimentari. Preparati-va mancarea acasa fara alte adaosuri periculoase.
Produsele prea sarate dau si ele dependenta
Chipsurile, snacksurile si popcornul se inscriu cu brio printre preferintele noastre. La film, in parcuri si in alte locuri publice simtim nevoia sa rontaim ceva, dar nu orice: ceva care sa aiba aroma si gust. Atentie insa! Aceste produse sau dependenta si, in plus, prin cantitatea mare de grasimi si de sare, pot conduce la boli cardiovasculare, supraponderabilitate si obezitate.
Citeste Revista Felicia
Nicola, sexy dupa trei copii. Cu 30 de minute de miscare pe zi... VIDEO! Implantul minune care poate reface oasele...